“Är Macron svaret, kan vi lägga oss ner och dö“. Ledare


11 mars, 2019

För ett par år sedan var jag på spelmansstämma. Innan folkmusiken skulle sätta igång tog ordföranden i hembygdsföreningen ordet. Mannen berättade om lyktstolparna i byn. Hur hans far varit med och rest stolparna på 1950-talet och hur det då sågs som symbolen för modernitet, upplysning och hopp. Nu hade myndigheterna meddelat att de skulle sluta byta glödlamporna. Hädanefter skulle varje slocknad lampa vara släckt för gott. Det var en ljuv sommarkväll men vintern kändes lura i skymningen.

”Så slocknar lampa för lampa. Vi ser hur mörkret återkommer. Stilla går vi in i natten”, avslutade han.

Tjänar hundratusentals kronor
I dagarna kom siffror som visar att borgarnas ”sänkning” av fastighetsskatten för tio år sedan blev en kraftig höjning för människor i glesbygd. Alliansen lovade att ingen skulle få höjd skatt. Men i majoriteten av kommunerna betalar husägarna mer än de gjorde innan. Förlorare är de som inte varit med i de attraktiva lägenas prisfest. Vinnarna de med de allra dyraste husen. Många i Täby och Danderyd har tjänat hundratusentals kronor på omläggningen.

Även kommunalskatten är orättvis. De med lägst inkomster och sämst kommunal service betalar högst kommunalskatt, ofta närmare 35 kronor per hundralapp. En undersköterska i Dorotea betalar en dryg tusenlapp mer i skatt per månad än kollegan i Solna.

I Frankrike brinner bilar när de Gula västarna demonstrerar. Deras metoder delvis felaktiga och våldsamma men skälet till protesterna helt rimliga: ett samhälle där makteliten gett upp att värna arbetarklassens intressen. Klass och geografi är sammantvinnade. Arbetarklass och lågavlönade blir vanligare ju längre från centrum man kommer. När den patetiske franske presidenten Emmanuel Macron skrev debattartikel i veckan visade sig den liberala makteliten helt naken. Är Macron det yttersta försvaret av den liberala demokratin kan vi lägga oss ner och dö.

Macronfällan slår igen
Macrons största fan Annie Lööf styr nu upp en blågrön skatteväxling som innebär att medan värnskatten tas bort för de mest välbärgade, ska skatten på bensin och diesel höjas. Man kan höra Macronfällan slå igen om regeringen.

Ofta hörs att Macrons motsats, Donald Trump vann valet på rasism. Men han lovade faktiskt att hålla liv i gruvor och bilfabriker, att bygga vägar, flygplatser och hamnar. För rostbältets bortglömda arbetaklass, som röstade på Barack Obama men nobbade Hillary Clinton var det ett budskap många förstod och gillade.

Det är obegripligt att den svenska regeringen som bygger på S och C inte fattar att landet behöver ett regionalt jämlikhetspaket med rejäla satsningar på service, jobb och kollektivtrafik på landsbygden. Det bör betalas av de rika i Storstäderna som släpper ut mest. En bibehållen och därtill dubblad värnskatt för inkomster över miljonen vore en effektiv miljöskatt.

Gärna ett försvar av upplysningsidealen. Men se först till att vi har råd att tända lyset.

Daniel Suhonen


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy