”Demokratin måste vara viktigare än att sälja Jas”. Ledare 27 april, Aftonbladet.


27 april, 2018

Den som vill veta hur en modern statskupp ser ut kan studera Brasilien. I jordens femte folkrikaste land, med 206 miljoner invånare, sitter Arbetarpartiets presidentkandidat i höstens val fängslad.

Luiz Inácio ”Lula” da Silva är Brasiliens populäraste politiker med drygt 30 procents stöd i mätningarna, långt före resten av kandidaterna. Nu är han av högsta domstolen förhindrad att ställa upp. Den gamla godsägande och länge slavägande överklassen har genomdrivit vad New York Times kallar en kupp.

Arbetarpartiet PT förde landet till demokrati och vann fyra raka val 2003-2016. Lula var president i två perioder och sedan vann hans partivän Dilma Rousseff två val. Dilma avsattes dock av högern i en riksrättsprocess 2016 för att ha blandat in statliga bolag i räkenskaperna för att förbättra budgeten. Något alla regeringar sysslat med i Brasilien.

Lagen mot budgettrixandet, som avsatt den folkvalda Dilma, togs bort några dagar efter riksrättsdomen. Den nye högerpresidenten Michel Temer som utsetts utan val genomförde snabbt en rad kuppartade beslut: alla statliga utgifter frystes i 20 år, sociala myndigheter lades ner och arbetslagstiftningen slaktades.

Lula är anklagad för att ha fått en lägenhet i muta. Bevisningen är tunn och bygger helt på den dömde OAS-chefens José Aldemário Pinheiro Filhos vittnesmål. Genom att vittna mot Lula kortade han sitt eget fängelsestraff. Den annars stillsamme Mark Wiesbrot skrev i New Work Times om kuppen mot Lula under rubriken: ”Den brasilianska demokratin mot avgrunden”.

I en trång bar på Östermalm på tisdagskvällen håller DN:s Latinamerikakorre Henrik Brandão Jönsson hov. Han är förutom Lennart Kjörling en av få svenska journalister som över huvud taget rapporterat om kuppen i Brasilien.

Brandão Jönsson svarar målande på frågorna från publiken på Bar Global. Efteråt på gatan frågar jag honom om Sverige hörts protestera mot kuppen.
”Man har nog haft fullt upp med att värna försäljningen av Jas”, säger han.

Under PT:s regeringstid lyftes 40 miljoner människor ur fattigdom samtidigt som den enkla socialpolitiken att sprida välståndet till fler, fick fart på ekonomin. Mycket talar för att korruptionsprocesserna mot Dilma och Lula är högerns enda sätt att hålla PT från makten.

Anklagelser om korruption tystar effektivt även en politikers vänner. Vem kan veta att anklagelserna inte stämmer?

Korruption skall bekämpas överallt. Men fallet PT visar snarare hur ett modernt klasskrig för att hålla arbetarrörelsen från makten bedrivs. Från svenskt håll har det varit ovanligt tyst.
Varken de långa banden mellan PT och svensk arbetarrörelse eller den feministiska utrikespolitiken verkar ha räckt för en appell för Dilma.

På tisdag talar socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven på Norra bantorget i Stockholm. Då är den brasilianska demokratin värd att förvara, även om det skulle skava i de svenska Jas-planerna.

 

Daniel Suhonen

Länk till originalartikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/VRBVkW/demokratin-maste-vara-viktigare-an-att-salja-jas


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy