Ny teknik, datorer och artificiell intelligens urholkar det bestående klassamhället och skapar någonting nytt. ”Kunskapssamhället” tycks ha ersatt industrisamhället och därmed en traditionell förståelse av klass och sociala positioner. Det är ofta bilden som ges i nutida samhällspolitiska analyser. Två rapporter i ”Klass i Sverige”-serien visar dock att klassamhället inte har försvunnit utan blivit allt hårdare: det löpande bandet upplever en renässans samtidigt som otrygga anställningsformer växer i andel. Hur ser det moderna svenska klassamhället ut för de som arbetar? Vad säger en växande andel behovsanställningar om utvecklingen på arbetsmarknaden och i politiken? Hur kan en förståelse av nutida utvecklingar hjälpa oss att formulera politiska alternativ?
Deltagare:
Yonna Waltersson, chefredaktör Arbetet
Mikael Nyberg, journalist och rapportförfattare ”Det nya arbetslivet”
Johan Alfonsson, forskare vid Göteborgs universitet och rapportförfattare ”Nomaderna på den svenska arbetsmarknaden”
Moa Sahlin, samhällspolitisk samordnare Handelsanställdas förbund
Samtalsledare:
Niels Stöber, utredare Katalys
Lokal: Sandlersalen, ABF-huset. kl 18.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!
Säkra din plats!
Boka din biljett på Billetto fram till 1 timme innan start här eller på plats i ABF-husets Information fram till 30 minuter innan start. Eventuella restbiljetter säljs utanför salen.
Biljettpriser:
Ordinarie 80kr
Student, pensionär, arbetssökande, 6F-medlem: 60kr