“Det våras för socialismen!“. Ledare 22 februari, Aftonbladet.


4 mars, 2019

Kanske är det något med ljuset, eller koltrastens plötsliga sång i gryningen som gjort mig hoppfull de sista dagarna. Men mest är det tecknen på att det våras för socialism och radikal politik som poppat likt snödropp ur jorden.

I lördags var jag på ett politiskt möte och en av talarna, som jag hann byta några ord med, var en av tonåringarna från Fridays for Future, de som världen över protesterar och organiserar protester mot klimatförändringarna inspirerade av Greta Thunberg.

Klimatkrisen ett riktigt hot
För deras generation är klimatkrisen ett påtagligt hot under deras livstid. När jag såg den här unga människans ögon, under några få minuter när vi pratade, var det något som klack till i mig. Jag såg en glöd jag inte sett på länge. En ung människa som brinner för något och är beredd att kämpa för det, särskilt när det är proppfullt av empati och solidaritet, är det mest hoppfulla man kan få syn på. Det verkar faktiskt ligga något i snacket om en verkligt radikal generation – ”The Millennials”, som The Economist lyfter fram i sitt senaste nummer.

Bernie Sanders, ej längre tonåring, har annonserat sin presidentkampanj i veckan och de första 12 timmarna samlades 4 miljoner dollar – 37 miljoner kronor in från gräsrötter. Trycket i den 77-årige Sanders kampanj är ett mycket påtagligt argument för att socialismen är på uppgång. Den vithårige senatorn vill engagera en miljon aktivister, de flesta yngre, i den största gräsrotsbaserade presidentkampanjen någonsin.

Sanders kan vinna
Några dagar innan Sanders kampanjstart skrev John Nichols i The Nation att alla färska opinionsmätningar visar att Bernie Sanders skulle klå president Trump i ett presidentval med tvåsiffriga marginaler 51-41 eller 55-41. Sanders drar ifrån men framförallt är det en djupare ideologisk förändring det handlar om. Folk verkar inte rädda för socialism längre.

37 procent av amerikanerna är positiva till socialism men bland de unga 18- till 29-åringarna är 51 procent positiva till socialism. 45 procent ser positivist på kapitalism. År 2010 såg 68 procent av de unga positivt på kapitalism. Samtidigt har Democratic Socialists of America vuxit från 7 000 medlemmar 2016 till 55 000 medlemmar i dag.

En ny generation
En rad unga kvinnliga socialister valdes in för Demokraterna i kongressen i höstas. 29-åriga Alexandria Ocasio-Cortez, som är förgrundsgestalt i generationen, har nu lanserat det politiska superpaketet ”Green New Deal” som på kort tid fått extremt stort genomslag. Här finns förslag på massiva klimatinvesteringar och kraftigt höjd förmögenhetsskatt.

I veckan slog Stefan Löfven fast att socialdemokraterna är ett parti till vänster i politiken som kan tänka sig att höja skatten för de rika. Försiktigt, men även det ett steg åt rätt håll. Även han känner vart vinden blåser. Det våras för socialismen och liksom koltrasten är den djupt efterlängtad.

Daniel Suhonen


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy