Hjälp Katalys ge ut århundradets viktigaste bok


23 april, 2020

Jag brukar inte be om pengar, men nu har Katalys en för bra idé för att låta bli.

På Katalys har vi en dröm. Vi vill besegra klassamhället. Under väldigt lång tid sa den svenska högern att klass inte fanns. Vi visste ju att klass fanns och styr våra liv. Men utan fakta, statistik och analys kunde detta brutala klassamhälle viftas bort som en åsikt. Det ville vi ändra på.  

För att nå dit var vi tvungna att visa att klassamhället finns och förstå det på djupet. Under fyra år har vi därför drivit det stora projektet ”Klass i Sverige” där nära 40 inblandade forskare har kartlagt det svenska klassamhället. Projektet leds av den världsberömde svenske sociologen Göran Therborn.
 
Genom de fantastiska forskarrapporterna i vårt klassprojekt har vi nu tydliga siffror på hur det svenska klassamhället fungerar. Vi vet och kan visa att människor dör 18 år tidigare i genomsnitt om de föds i en viss klass och i vissa förorter. Vi vet att de 15 rikaste finansfamiljerna i Sverige 2017 kontrollerade 4935 miljarder kronor, mer än Sveriges BNP. Vi har siffror på hur stora klasserna är och den exakta skärningspunkten där klass och kön korsar och förstärker varandra. Vi har analyser av etnicitet och arbetsmarknad, av medier och maktförhållanden, av hälsa och geografi. En fantastisk faktabas för att få tyst på högern och ge vänstersidan mod.
 
Men rapporterna med de här verklighetsbilderna av Sverige räcker inte. Vi vill samla dem i ett storverk om klassamhället i det 21:a århundradet. Vi vill uppdatera statistiken i rapporterna. Vi vill utvidga med fler forskningskapitel och en studiehandledning. Kort sagt, vi vill göra en bok du vill ha i bokhyllan, hämta argument ur, bedriva studiecirklar om och diskutera. Denna bok ska vara snygg och massiv, runt 600 sidor. Den ska ges ut i samarbete med Arkiv förlag och formges av den prisbelönte bokformgivaren Jesper Weithz.

Min dröm är att denna bok ska stå där i bibliotekshyllorna och på fack- och partiexpeditionerna och de politiskt medvetna hemmen över hela landet. Den ska lysa som en politisk eldskrift som säger att Sverige är ett klassamhälle och att det är vår uppgift att bekämpa det. Den ska på sitt sätt markera slutet på den vidriga nyliberala epok vi så länge fått brottas med.
 
Men att göra en tjock och vacker bok kostar mycket pengar. Alla forskarnas bidrag i boken publiceras ideellt. Förlaget och Katalys räknar inte med några intäkter på boken. Vad vi behöver för att kunna förverkliga detta projekt är 70 000 kronor, som kommer gå till att bekosta trycket av boken.
 
Jag vill helt enkelt be dig, och jag gör det med stor ödmjukhet, att stödja oss genom att skänka en slant, stor eller liten. Alla bidrag är av stort värde. Men sätter du som privatperson in minst 500 kronor så får du eller ni stå med i boken med ett tack som en av de som gjorde denna viktiga skrift möjlig. Detsamma gäller om din politiska förening eller fackklubb bidrar med minst 1 000 kronor, eller din fackförening eller centralorganisation med 3 000 kronor eller mer.

Tillsammans gör vi det här möjligt.

Vänligen

Daniel Suhonen

Så här gör du
Swish
Swisha din/er summa till Katalys Swishnummer: 1231697291. Ifall du/ni vill stå med i bokens tacklista, skriv i Swishmeddelandet det person- eller föreningsnamn som ska stå i boken (max 50 tecken) – annars räcker det att skriva ”Gåva Klass”
Plusgiro
Sätt in din/er summa på Katalys plusgironummer: 694570-3. Ifall du/ni vill stå med i bokens tacklista – skriv i plusgiromeddelandet det person- eller föreningsnamn som ska stå i boken (max 25 tecken) – annars räcker det att skriva ”Gåva Klass”


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy