Hjälp Katalys sätta välfärden på dagordningen


26 november, 2021

Jag brukar inte be Katalys följare om pengar. Men nu har vi en för bra idé för att låta bli. Vi vill ge ut en bok i vår som sätter välfärdens framtid på dagordningen i valrörelsen.
Vi vet att 2020- och 2030-talets politiska strid kommer handla om vilken välfärd vi vill ha. Om den ska vara i händerna på privata vinstintressen eller i gemensam regi. Om alla ska få en bra välfärd efter behov eller om plånboken skall styra. Vilket slags samhälle ska vi ha, helt enkelt.
 Nu har en grupp forskare arbetat fram en stor antologi med titeln Bortom systemskiftet och vi på Katalys vill göra den till boken som formar valdebatten.

För att göra det behöver vi på Katalys ditt stöd. Genom att bidra och i förväg stödja och beställa ett exemplar möjliggör du inte bara att boken kan ges ut i ett fint inbundet band, du möjliggör också att det ordnas seminarier, föreläsningar och att det kan startas studiecirklar om boken runt om i landet. Helt enkelt möjliggör du att denna viktiga bok når många läsare och att diskussionen om välfärden kan ta fart. Som tack får du inte bara en bok utan även stå med i ”tabulan” för alla som stött bokutgivningen.

Jag tror verkligen att den här antologin kan spela samma roll för välfärdsdebatten som vår stora klassantologi Klass i Sverige gjort. Ett steg mot en mer rimlig, mer upplyst samhällsdebatt.
 
Eller som bokens redaktörer beskriver boken: ”Det välfärdssamhälle som skapades i Sverige under 1900-talet har under tre decennier omvandlats i snabb takt. Urholkade socialförsäkringssystem, långtgående marknadslösningar inom välfärdens kärnområden och individualisering av sociala problem har varit några av systemskiftets uttryck. Kritiken mot utvecklingen präglas ofta av en nostalgisk vilja att försvara resterna av 1900-talets svunna välfärdsmodell. I den här populärvetenskapliga antologin diskuterar Sveriges ledande välfärdsforskare hur utvecklingen kan vändas och hur vägarna framåt kan se ut.”
 
Medverkar i boken gör bland andra Susanna AlakoskiSven-Eric Liedman, Irene Molina, Paula Mulinari, Åsa Plesner och Göran Therborn. Redaktörer är Niklas Altermark och Magnus Dahlstedt. Boken ges ut i samarbete med Verbal förlag.
 
Tillsammans sätter vi välfärden på dagordningen!

Daniel Suhonen

Så här gör du
Swish
Swisha 500 kronor till Katalys Swishnummer: 123 169 72 91. Skriv ”Systemskifte” och ditt namn i Swishmeddelandet. Mejla sedan ditt namn och din fullständiga postadress (inklusive postnummer och postort) till jesper.weithz@katalys.se så ser vi till att du får din bok när den kommer från tryckeriet. När du mejlar, ange gärna från vilket mobilnummer du swishat för att underlätta så att vi kan matcha inbetalning mot adress. Om du av något skäl inte vill stå med i tabulan i boken så skriver du det i ditt mejl till oss.
Plusgiro
Sätt in 500 kronor på Katalys plusgironummer: 694 570-3. Skriv ”Systemskifte” och ditt namn på inbetalningen. Mejla sedan ditt namn och din fullständiga postadress (inklusive postnummer och postort) till jesper.weithz@katalys.se så ser vi till att du får din bok när den kommer från tryckeriet. När du mejlar, ange gärna från vilket bankkonto du fört över pengar för att underlätta så att vi kan matcha inbetalning mot adress. Om du av något skäl inte vill stå med i tabulan i boken så skriver du det i ditt mejl till oss.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy