“I Moderaternas värld kan allt skyllas på invandrare“. Debatt, 15 april, Aftonbladet.


15 april, 2019

Moderaterna har bestämt sig för att ta initiativ i integrationspolitiken. Partiets nya ”integrationskommission” ska ta fram ”världens bästa integrationspolitik” och lösa landets ”integrationskris” enligt partiledaren Ulf Kristersson (Dagens Nyheter 5 april). Låt oss syna högerns nyfunna vurm för integrationsfrågorna och vänsterns förödande ointresse för desamma.

I Moderaternas värld kan alla samhällets sociala problem omtolkas till integrationsproblem och skyllas på invandrare. Arbetslöshet, trångboddhet och låga utbildningsnivåer blir passande nog kulturella problem där allt ansvar läggs på individen. Det är inte den politiskt skapade bostadsbristen, arbetslösheten och skolsegregationen som står i vägen för integrationen. I stället är det brist på strävsamhet och dålig karaktär hos invandrarna själva som ställer till det.


I sitt tal på Sverigemötet förklarade Ulf Kristersson att fler invandrare måste göra sig anställningsbara, att språkkraven måste höjas och att man måste anpassa sig till svenska värderingar.

På pressträffen efteråt talade han direkt till de utpekade: ”Det är inte så att Sverige kommer att anpassa sig till er. Ni behöver anpassa er till Sverige”. Att arbetsförmedlingen ska läggas ner i halva landet och att bristen på SFI-lärare gör att språkundervisningen kommer i gång för sent ignorerar han.

Om det första steget i Moderaternas integrationspiruett är att individualisera och kulturi­fiera frågorna, är det andra steget att peka ut den ”dåliga integrationen” som boven till alla samhällsproblem i Sverige.


Den nygamla högern erkänner bara sociala problem när de kan kopplas till invandrare och i nästa led skyllas på invandrarnas misslyckade integration. Man menar att det är den dåliga integrationen som orsakar skolmisslyckanden och dåliga betyg. Att det är den dåliga integrationen som tär på ”välfärdssystemets ekonomi, kvalitet och tillgänglighet”.

Egentligen är det precis tvärtom. Det är politikernas privatiserade och djupt segregerade skola som bäddar för integrationsproblem och dåliga betyg. Det är välfärdens nedmontering, privatisering och försvagning som sätter käppar i hjulen för en lyckad integration. Vi började bädda för problemen när vi övergav välfärdsstatens fundament: full sysselsättning, bra utbildning och bostäder till alla.


På en punkt har Moderaterna dock rätt: Socialdemokraternas och den rödgröna regeringens brist på engagemang i integrationsfrågorna är helt obegriplig. Vi får inte låta högern diktera integrationsdebatten utifrån sin individmoralism och kulturfetischism. Istället bör vi kontra varje falskt högersvar med en progressiv vänsterlösning. Det behövs reformer som faktiskt fungerar och underlättar integrationen in i det svenska samhället.

Regeringen borde tillsätta en integrationskommission för ­social sammanhållning.

Vi kan börja med en likvärdig och sammanhållen skolutbildning i världsklass. Möjligheter till kvalificerad och god språkundervisning, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning. Varför inte bygga bort bostadsbrist och trångboddhet? Satsa på full sysselsättning med sjysta jobb till alla.

Bara en rejäl vänsterpolitik kan leverera en lyckad integration.

Enna Gerin


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy