Jämlikhetsdagen 2020. Den 4 oktober kl. 13:00-14:00.


3 september, 2020

Jämlikhetsdagen äger rum på ABF-huset i Stockholm den 4 oktober kl. 13:00-14:00. Prisutdelningen kommer att livesändas via Facebook. Vid prisutdelningen kommer detta år endast några särskilt inbjudna gäster och pristagarna att närvara.

Länk till live-stream och löpande uppdateringar kommer att publiceras i Facebook-eventet här: https://www.facebook.com/events/236489011007278

Program:
13.00 Jämlikhetsfondens ordförande Per Sundgren inleder
13.10 Åsa Linderborg delar ut Jämlikhetspriset till Seko Klubb 111
13.20 Samtal med Jannis Konstantis ordförande för Seko Klubb 111
13.35 Per Sundgren delar ut Hederspriset till författaren Nina Björk
13.40 Nina Björk talar om jämlikhet
13. 55 Avslutning


Jämlikhetspriset på 100 000 kronor för år 2020 tilldelas fackklubben Seko 111 med följande motivering:
”Klubb Seko 111 har genom konsekvent arbete under flera år kunnat kraftigt förbättra löne- och arbetsvillkoren för lokalvårdarna i tunnelbanan. Klubben har visat på styrkan i ett fackligt arbete som bygger på demokrati och solidaritet.”

Seko 111 organiserar personalen vid tunnelbanan. De flesta har haft tarifflöner med den trygghet det ger, men lokalvårdarna har haft individuellt satta löner, vilket medfört ett stort övertag för arbetsgivaren MTR, godtyckliga skillnader och ofta dålig löneutveckling. Till slut hittade klubben den solidariska förhandlingslösning som fick arbetsgivaren MTR att gå med på att ta bort de individuella lönerna och införa tarifflöner också för lokalvårdarna. Under 2019 har klubben gått vidare och ytterligare kunnat förbättra villkoren för lokalvårdarna genom att de som haft deltid och timlöner fått månadslön med samma rättigheter i övrigt som heltidare.

Hederspriset på 10 000 kronor tilldelas författaren Nina Björk med följande motivering:
”Alltifrån debuten med Under det rosa täcket till senare böcker som Lyckliga i alla sina dagar, Drömmen om det röda och nu senast Om man älskar frihet har Nina Björk påverkat debatt och ideologiskt klimat i Sverige. Som feminist och socialist har hon utifrån ett jämlikhetsperspektiv granskat makten och analyserat det tänkande som utgör det ideologiska försvaret för klassamhället.”

Arrangörer: Jämlikhetsfonden, Katalys och ABF-Stockholm.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy