Kapitalet, överheten och alla vi andra: en dag om klass och politik. 25 augusti, kl 10-16.30, ABF Stockholm.


21 augusti, 2018

Välkommen till en heldag om klass, valet och framtiden!

I decennier var klassamhället som bortblåst i den politiska debatten. Även partier på vänstersidan ansåg att arbetarklassen var överspelad som politisk kraft och sträckte sig mot medelklassen. Sedan kom Trump, Brexit, Le Pen, men också Sanders, Corbyn och frön till en pånyttfödd radikal socialdemokrati.

Katalys har under våren 2018 tagit fram en rapportserie som uppdaterar klassanalysen av Sverige. Utifrån ett tjugotal forskarrapporter vill vi under denna heldagskonferens summera och diskutera klassamhället Sverige. Dagen är uppdelad i ett förmiddags- och ett eftermiddagspass med möjlighet till lunch emellan. Det går att köpa biljetter till både förmiddagen och eftermiddagen.

Förmiddag, kl 10–12
Med: Daniel Suhonen, Kajsa Ekis Ekman, Göran Ahrne, Lovisa Broström, Anders Neergaard, Moa Sahlin, Niels Stöber, Enna Gerin, Hampus Andersson och Ester Pollack.
Lokal: Z-salen, 1 trappa

På förmiddagen ger vi svar på hur det svenska klassamhället ser ut i dag. Daniel Suhonen föreläser om behovet av en klassanalys och hur vi vänder utvecklingen mot ett allt mer hårdare klassamhälle.

Vad är klass och vilka motsättningar och klassallianser har vi identifierat? Hur mobiliserar vi en majoritet för en progressiv jämlikhets- och välfärdspolitik?

Eftermiddag, kl 13–16.30
Med: Åsa Linderborg, Göran Therborn, John Lapidus, Lena Sohl, Markus Kallifatides, Liv Sunnercrantz, Per Svensson, Johan Ingerö och Karin Pihl.
Lokal: Z-salen, 1 trappa

På eftermiddagen analyserar vi makt- och förmögenhetsstrukturer i dagens samhälle. Vem äger resurserna och vad gör ojämlikheten med det gemensamma?

Efter det låter vi borgerliga opinionsbildare ger oss deras perspektiv på klassamhället. Är borgerligheten rädd för att prata om klassamhället? Ser de något värde i att prata om klass?

Dagen avslutas med en föreläsning och en presentation av den världsledande sociologen Göran Therborn utifrån hans nya bok ”Kapitalet, överheten och alla vi andra” samt ett samtal mellan Göran Therborn och Aftonbladets Åsa Linderborg, aktuell med boken ”Populistiska manifestet” (tillsammans med Göran Greider).

Efter decennier av nyliberal politik, avregleringar och privatiseringar ser vi de växande klyftorna allt tydligare. Ojämlikheten ökar, otryggheten tilltar och bostadsbristen är i vissa delar av landet enorm. Samtidigt får vi fler miljardärer för varje år som går. Vi frågar oss – vill vi verkligen ha det så, eller finns det alternativ?

Mer uppdaterad information om dagen och eventuella ändringar hittar du på Facebook-eventet som du kan bjuda in intresserade till, dela och sprida.

OBS! Ändringar i programmet ursprungliga medverkande Mikael Johansson, Marika Lindgren Åsbrink och Ulrica Schenström kommer tyvärr inte vara med under konferensen, istället tillkommer Moa Sahlin, Ester Pollack och Karin Pihl.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy