”M och Nya Karolinska är siamesiska tvillingar”. Ledare 24 augusti, Aftonbladet.


24 augusti, 2018

Dags att sparka Irene Svenonius efter landstingshaveriet.

Allt började med en bekant som gav mig en skräckskildring av en natt med en sjuk mamma på en av Stockholmsakuterna. En vidrig natt för en av dem som fött och fostrat fem barn.

Jag bestämde mig för att ta reda på vad som är felet med sjukvården i Stockholm. Insikten som slår mig när jag bläddrar genom promemorior, budgettexter och reportage är isande klar: Vanstyret på Nya Karolinska sjukhuset är så sammanväxt med Moderaterna att man kan tala om en siamesisk tvilling. Moderaterna har styrt landstinget i Stockholm obrutet i tolv år och format varje del av denna sjuka koloss till sin avbild:

1. Människor i Stockholm har dött och riskerar att dö på grund av den sjukvårdspolitik moderaterna driver. När den löpande, ständigt dyrare räkningen för NKS på för tillfället 61 miljarder kronor ska betalas, trängs annan vård ut. Cancerpatienter som fått sina behandlingar uppskjutna har skadats och i några fall avlidit. Samtidigt innebär beslutet att inte ta emot vanliga akutpatienter på NKS till extrem överbeläggning och väntetider på övriga sjukhus.

En våg av nedskärningar

2. Moderaterna skär nu ner på vården fast behoven ökar. Just nu har NKS-haveriet lett till en första våg av nedskärningar. I sommar stod 1200 vårdplatser tomma till följd av personalbrist.

Danderyd, SÖS och Södertälje sjukhus saknar 365 miljoner kronor. Akutsjuksköterskan Daniela Tapia på Danderyd, berättar hur de tvingas jobba 15 timmar i sträck. ”Det är krigszon nästan varje dag på akuten”, säger hon.

3. Högsta politikern, finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är så djupt insyltad i den karusell av bluff-fakturor, utförsäljningar, jäv och miljonrullning som kretsar kring Boston Consulting Group att man blir yr. Irene Svenonius var själv konsult åt Aleris, som vill ta över stora delar av vården. Svenonius har röstat nej till förslag om att införa karantänsregler för politiker och tjänstemän som går till bolag som gör affärer med landstinget.

Hur kan hon sitta kvar?

Irene Svenonius röstade även nej till att granska hanteringen av konsultnotor på Karolinska. Irene Svenonius make råkade vara upphandlingschef på Karolinska och skulle ha granskats. Juristbyrå Setterwalls slog fast att Svenonius var jävig när hon fattade det beslutet. Hur kan hon sitta kvar? Men Moderaterna låter henne inte bara fortsätta utan Ulf Kristersson lyfte nyligen upp henne i sin innersta krets.

Det är för att folket ska kunna avsätta dåliga ledare under fredliga former vi har allmänna val. Inget val borde vara enklare den 9 september än landstingsvalet i Stockholm. Det handlar inte längre om partipolitik. Bara vanlig anständighet. Vi kan inte låta ett gäng korrupta lobbyister sticka med våra skattepengar, medan sjuka människor betalar priset och vårdbolagen skrattar oss rätt upp i ansiktet.

 

Daniel Suhonen

Länk till originalartikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/bKrVml/m-och-nya-karolinska-ar-siamesiska-tvillingar


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy