”Människor riskerar att dö på Nya Karolinska.” Kulturdebatt 29 september, Expressen.


29 september, 2016

Nästan 700 000 svenskar har i dag en privat sjukvårdsförsäkring. De garanteras vård av en privat vårdgivare och får gå före i kön, trots att vi i Sverige har en allmän sjukvård som anses hålla hög kvalitet. Om några veckor öppnas Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Solna för patienter. Risken är att det nya sjukhuset kommer att leda till en explosion av nya privata sjukvårdsförsäkringar i Stockholms län.
Nya Karolinska riskerar – bokstavligen – att bli en cancertumör i Stockholmssjukvården. Sjukhuset är redan vid bygget cirka tio gånger dyrare än motsvarande internationella toppsjukhus. Men ännu värre är att det nya sjukhuset inte alls svarar mot behoven som stockholmarna har. Det nya sjukhuset har färre vårdplatser än det gamla vilket kommer öka köerna och förvärra personalbristen.
Men framför allt kommer det vansinniga privata finansieringsupplägget att tränga undan annan nödvändig vård. OPS-finansiering (offentlig-privat-samverkan) för offentlig sektor är ungefär som att köpa sin bostadsrätt med sms-lån. Privata företag har hjälpt landstinget i Stockholm, som har beskattningsrätt på två miljoner invånare, att finansiera sitt sjukhus. På så sätt blir lånet åtta till tio gånger så dyrt som om landstinget själv hade tagit det. Där drog stockholmarna en nitlott.
Men det stannar inte där. Genom vansinniga driftskontrakt – för alla utom byggbolaget Skanska, konsultfirman PwC och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree – kommer företagen fortsätta att tjäna storkovan på drift och underhåll i 30 år.
Allt detta framgår av de två grävande journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgrens bok ”Sjukt hus” som ingående beskriver turerna kring ett sjukhus som skulle bli i världsklass men förvandlades till världens dyraste sjukhusbygge någonsin.
På natten när jag har läst klart boken har jag svårt att andas. En krypande känsla av äckel fortplantar sig i mig inför dessa borgerliga politiker vars ideologiska lustar förmodligen kommer leda till att människor i denna stad dör i konsekvenserna av det vårdkaos som NKS kommer orsaka.
NKS bär Moderaternas politiska färg från början till slut. Landstingsrådet Ralf Lédel, som ville torpedera landstinget, lanserade idén om ett nytt storsjukhus. Man kan nog säga att hans vilja blir besannad. NKS kommer att tränga undan livsnödvändig vård i flera decennier framåt, och till extrema kostnader.
Men bakom egentligen naiva borgerliga politiker som ville få ett monument över sig själva, står riskkapitalister och byggherrar som kommit på hur man kan lura sjukhusskjortan av politikerna utan att ta några risker själva. Där står revisionsbolag som töjer på lagarna och låter skattebetalarna betala storbolagens skatteplanering.
Dessutom har alla vanliga demokratiska spelregler åsidosatts när Landstingsfullmäktiges ledamöter har tvingats att skriva på juridiskt bindande tystnadslöften – allt för att skydda företagshemligheter från allmänhetens insyn. Man kan tycka att en förutsättning när privata företag gör affärer med det offentliga är att de accepterar demokratin.
Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har avslöjat en storsvindel som borde få rättsliga och politiska efterverkningar. Om inte är det fel på lagarna. Boken är välskriven och rafflande, ibland kanske lite väl ingående, men det är randanmärkningar. Precis så här önskar jag att fler journalister arbetade. Författarna har redan belönats med Guldspaden för sin granskning av Nya Karolinska i SvD, och må priserna fortsätta ramla ner över dem som vinstläckaget kommer att göra över Skanska! Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll.
Författarna rör vid vår tids stora politiska ödesfråga:
Hur kapitalet tränger allt längre in i den offentliga sektorn. Det vill in, göra marknad av allt – den skattefinansierade välfärden är den säkraste av alla marknader eftersom den inte alls är någon marknad. Upphandlingen av Nya Karolinska sades ske i konkurrens, men det fanns bara ett anbud och författarna visar med all önskvärd tydlighet att allt i praktiken var riggat för Skanska på förhand.
Mitt i dragkampen mellan mäktiga bolag med horder av jurister och miljarder skäl att luras, står blåögda politiker och halvkorrupta tjänstemän som aldrig granskas eller avkrävs ansvar. Sedan, när affärskontrakten är undertecknade, kan de kliva över på andra sidan bordet och ta lukrativa uppdrag som konsulter åt de bolag som de har hjälpt fram under sin tid i allmänhetens tjänst.
I bästa fall hjälper böcker som ”Sjukt hus” till att förvandla Nya Karolinska till en gravvård över varje tanke om mer OPS-finansiering av svensk välfärd och infrastruktur i framtiden. Den borde vara grundlitteratur för alla med aspiration på ett offentligt uppdrag.
Dess innehåll borde ha kraften att få ut människor på gatorna och avsätta de ansvariga. Det tråkiga är att vanliga stockholmare riskerar att dö på deras altare först.
Daniel Suhonen, chef vid fackliga idéinstitutet Katalys
Länk till debattartikeln: http://www.expressen.se/kultur/manniskor-riskerar-att-do-med-nya-karolinska/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy