”Miljöpartiet väljer golfbanor framför nya bostäder”. Ledare 19 oktober, Aftonbladet.


19 oktober, 2018

Så gjorde Stockholms egen Doktor Faust upp med högern om makten. Först hade han hållit sig undan i en månad. Enligt sagan om Faust, bland annat skildrad av Goethe, sålde doktor Faust sin själ till djävulen – Mefistofeles – för att gynna sig själv.

I vår tid uppträder Faust förklädd till miljöpartisten Doktor Daniel Helldén (doktor i statskunskap på en avhandling om almstriden) som säljer ut Stockholm till Högern. Mefistofeles är det moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr som blev rikskänd 2015 när hon iklädd päls tyckte kommunen borde låta vaktbolag köra bort EU-migranter. Kanske var det då Doktor Helldén insåg att de två skulle ha lätt att samarbeta.

Avtalet Doktor Helldén tecknat med König Jerlmyr är hemligt. Men konturerna i politiken tydliga. Det blir utförsäljningar av stadens egendom och skattesänkningar. Tänk Serafen, NKS. Mer sånt. Mindre av billiga hyresrätter och annat sossetjafs. Miljöpartiet får symbolsaker. Nej till OS. Moderaterna får klasspolitik över hela linjen. Allmännyttan i förorten ska säljas med Miljöpartiets stöd.

Just klasskänslan är viktig för den nya Stockholmsalliansen. Ett av de första besluten som togs är att bevara golfbanan som ligger på Årstafältet, ett stenkast från city. I en stad som skriker efter bostäder prioriteras den stadsnära golfen. Eller som Doktor Helldéns moderata stadsbyggnadskompis Joakim Larsson glatt meddelade: ”golfen kräver utrymmesmässigt väldigt lite för sin verksamhet”. En verklighetssyn de tiotusentals bostadslösa nu kan fundera över medan de ruttnar i bostadskön.

Kanske måste man ändå vara lite förstående inför Miljöpartiet. Med golfbanan fick de i varje fall in en grön satsning. Letar de fler sådana klassmässigt nydanade miljöprojekt kan Stockholmsalliansen säkert enas kring ekologisk rävjakt på Järvafältet och försök med lerduveskytte på återvunnet porslin från vårdinrättningar och förskolor som bortslumpas.

Bratsen vid Stureplan kan komma på grön kvist om de får rabatt på andra flaskan ekologisk champagne de vaskar? Ett sprutavdrag som gynnar grön omställning i tjänstesektorn.

En fråga Doktor Helldén kanske får svårt att genomföra med Moderaterna är tanken han lanserade 2017: falluckor i vägarna mot fortkörare.

Ångrar Helldén sin pakt med högern kan han läsa bibeln där Matteus 16:26 skaldar: ”Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa giva till lösen för sin själ?”

Svaret i Helldéns fall en miljözon på Hornsgatan. Eller åtminstone en fallgrop.
Helldéns miljöparti klarade sig i valet för att var femte av deras väljare var en stödröstare. Detta stöd kom främst från de röda partierna. Nu vet de att med miljöpartister som Daniel Helldén behövs inget Miljöparti.

Sagans Doktor Faust slutade i helvetet. Doktor Helldén kan skylla värmen på växthuseffekten.

Daniel Suhonen

Länk till artikeln i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/WLM6jL/miljopartiet-valjer-golfbanor-framfor-nya-bostader


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy