”Porrstjärna för oss mot kärnvapenkrig”. Ledare 13 april, Aftonbladet.


13 april, 2018

Trots intensiva falangstrider i Svenska Akademien har man i The New York Times och Der Spiegel låtit veckan präglats av ett annat utnötningskrig: Syrien och det snabbt ökade kärnvapenhotet. Anledningen är den misstänkta kemvapenattacken i Syrien och det aggressiva tonläget mellan supermakterna Ryssland och USA. Världen blev en osäkrare plats under veckan som gick.
Sedan flera år har USA och Ryssland stött minst varsin sida i Syrienkriget. I praktiken är de i krig med varandra via ombud. Det har hettat till tidigare. Men inget kan mäta sig med den senaste veckans snabba eskalering. I FN:s säkerhetsråd har Väst och Öst ställts mot varandra. Resolutioner har lagts fram och röstats ner.
Varför sker detta nu?

Trollkarlens trick
Svaret handlar bland annat om ”missdirektion”. Ordet används inom det klassiska trolleriet och syftar på det trollkarlen gör för att leda bort åskådarnas uppmärksamhet när själva ”tricket” äger rum. Det kan vara att vifta med handen eller skrika något. Regissören Stina Oscarson skrev i DN för några år sedan: ”Det är så trolleri fungerar. Tyvärr politik också.”
Nu verkar den finlemmade trollkarlen i Vita huset vara i behov av snabb vilseledning med porraktrisen Stormy Daniels och Rysslandsutredaren Robert Mueller i hasorna. Den latrin Trump förvandlat USA:s regering till har sin motsvarighet för Rysslands president Putin. En hackande ekonomi och växande irritation över återkommande valfusk i Ryssland gör att även Putin vill byta fokus.

Kärnvapenhotet
Med Trumps nya hökaktiga rådgivare har risken ökat markant för att den helveteskittel som redan puttrar kan koka över i en storkonflikt med kärnvapen i mellanöstern med USA, Ryssland, Iran, Libanon och Israel.
Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig där risken för misstag ökar av att ingen vill vara tvåa på knappen. Denna insikt växte på 1970-talet under Olof Palmes inflytande till en strategi om gemensam säkerhet. I ”Atomvåpen och usikkerhetspolitikk” från 1980 skriver Olof Palme att det inte finns ”något alternativ till fortsatt dialog och avspänning”.

Redan i natt
Idag är kärnvapenhotet reellt. Vi vet i dag att det vid flera tillfällen under kalla kriget var enskilda personer som hindrade ett tredje världskrig. Ta Stanislav Petrov, som den 26 september 1983 var tjänstgörande befäl vid de Sovjetiska luftförsvarsstyrkorna när försvarssystemet han bevakade rapporterade om en kärnvapenattack från USA. Istället för att sätta i gång ett fullskaligt kärnvapenkrig valde han att följa sin magkänsla att något var fel. Petrov räddade världen.
Redan i natt när president Trump, som dagtid sägs ”klättra på väggarna” vaknar på fel sida klockan 04.06 och känner att en elak tweet inte räcker kan världens fortbestånd handla om att det finns nya Stanislav Petrov, som är beredda att vägra lyda order.

 

Daniel Suhonen

Länk till originalartikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/oRz82K/porrstjarna-for-oss-mot-karnvapenkrig


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy