20 miljarder skäl att äga själv

Det senaste decenniet har utförsäljningar av samhällsfastigheter – skolor, förskolor, äldreboenden, idrottshallar – ökat dramatiskt. Kommuner säljer lokaler och hyr sedan tillbaka dem från privata aktörer. I rapporten 20 miljarder skäl att äga själv – om utförsäljningar av samhällsfastigheter visar rapportförfattaren Daniel Mathisen att det är en ren förlustaffär för skattebetalarna.

Beräkningar som Sveriges kommuner och regioner gjort ger en falsk bild av kostnaden för kommuner som säljer ut och hyr tillbaka fastigheter. SKR räknar till exempel med 4 procent ränta, medan den egna rekommendationen ligger på 1,5 procent. Med lägre ränta blir det avsevärt mycket dyrare för kommunerna att hyra jämfört med att äga. Om samtliga skolfastigheter i Sverige skulle säljas ut för att sedan hyras tillbaka av en privat aktör skulle skillnaden bli 20 miljarder årligen i ökade kostnader, eller sammanlagt 675 miljarder kronor över 33 års tid.

För att stoppa vågen av utförsäljningar föreslår rapporten en kombination av åtgärder:

  1. Utförsäljningar av kommunala fastigheter ska inte kunna ske utan mellanliggande val.
  2. Konsekvensanalyser och kostnads­kalkyler måste både ha längre perspektiv och utgå̊ från verkliga, inte påhittade, kostnader. 
  3. Alla aktörer som är inblandade i affärer med kommunala fastigheter ska ingå i ett offentligt, sökbart register.
  4. Politiker som går till privat sektor, med risk för intressekonflikt, ska omfattas av tydligare karantänsregler. 

Rapporten lanserades med en debattartikel i Dagens industri 6 maj 2022 med rubriken ”Kortsiktig vinstaptit ska inte vägleda politiska beslut”.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy