Avdragskalaset

Avdragskalas i Danderyd, återhållsamt i Åsele. I rapporten Avdragskalaset visar författarna Rikard Allvin och Vilgot Österlund med hjälp av statistik från SCB exakt hur ojämlikt utnyttjandet av ränteavdrag och rut och rot är. Siffrorna för år 2020 visar att mer än en fjärdedel av statens kostnader för avdragen gick till den tiondel i samhället med högst inkomster. Motsvarande siffra för den tiondel av befolkningen som har lägst inkomster var mindre än en procent. Den som anlitar städhjälp, har bolån eller äger och renoverar sin bostad kan genom reduktionerna få ett ekonomiskt stöd från staten på stora summor varje år. 

Användningen av rut-, rot- och ränteavdrag skiljer sig också åt mellan kommuner. Om hela Sverige använde avdragen i samma utsträckning som Danderydsborna skulle notan för staten hamna på 94,5 miljarder kronor – varje år. Om den nationella användningen i stället skulle motsvaras av den kommun där avdragen nyttjas minst – Åsele i Västerbottens län – skulle kostnaden bli 15,7 miljarder.

I rapporten föreslås att rut- och rotavdraget avskaffas och att ränteavdraget successivt trappas ned till ett lågt satt tak. 

Rapporten och dess slutsater presenteras på DN-Debatt 31 maj 2022 med rubriken ”Avdragskalaset för de rika en bidragslinje i ny skrud”.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy