Fransk klasskamp och demokratins framtid


Kan demokratin överleva sveket mot arbetarklassen? Finns det en framtid för demokratin utan en progressiv allians mellan arbetarklass och medelklass? I Frankrike har medelklassvänstern vänt arbetarklassen ryggen. Det har blivit en dödsstöt för vänstern medan högerns klasskamp uppifrån bäddar för sociala konflikter. 

I denna historiska essä, som spänner från den franska revolutionen till Macron, visar författaren och statsvetaren Halil Karaveli att Frankrikes vägval är en varning till progressiva i Sverige.

Boken finns att köpa HÄR.

Om Katalys essä:
Katalys essä är en serie böcker som vi tror den breda vänstern behöver. För vi behöver dem själva. Här ger vi plats för skribenter vi vill läsa mer av men inte med ett ord för mycket. Vi lever i en tid som präglas av snuttifiering och lögner. Där vill Katalys essä ge fördjupning, fakta och mod. Vi vill skapa en plats för den intellektuella vänstern att utveckla sina tvivel, sina långa tankar och nya idéer. Eller som författaren Kjell Johansson uttrycker sitt uppdrag: Ge tröst, ge hopp, mana till motstånd.

Serien är ett samarbete mellan det fackliga idéinstitutet Katalys och Verbal förlag.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy