Frihandelns fångar: avtalen som hotar demokratin

Efter finanskrisen har EU fört fram frihandelsavtalen som ett sätt att lyfta ekonomin och minska ojämlikheten.  

Men bakom löften om växande export och nya jobb döljer sig något annat. Demokratisk lag­stiftning ska förhandsgranskas för att undvika stoppklossar för handeln. Genomförda avregle­ringar och privatiseringar låses fast. Och utländska investerare får tillgång till ett parallellt rätts­system där de kan stämma stater.  

Närmast helt utan offentlig debatt har Sverige klivit fram som en av frihandelsavtalens främsta förespråkare. Näringsliv, fackförbund och politiker från höger till vänster gör gemensam sak för att främja utvecklingen. Men vet vi egentligen vad det är vi gett oss in i?  

I boken Frihandelns fångar: avtalen som hotar demokratin granskar Rikard Allvin glädje­kalkylerna bakom avtalens ef­fekter och visar att avtalen, nam­net till trots, inte längre har så mycket med frihandel att göra. I stället håller vi på att begränsa demokratins handlingsutrymme för årtionden framåt.

Boken ges ut av Ordfront förlag i samarbete med Katalys och finns att köpa HÄR.

Boken lanserades med en debattartikel i Svenska Dagbladet 5 februari 2022 med rubriken ”Frihet ska inte hota demokratin”.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy