Investeringssveket

Vad har Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Ulf Kristersson gemensamt? De har alla lett eller ingått i regeringar som vanvårdat Sveriges infrastruktur. Under perioden som inleddes efter finanskrisen 2008 och pågick fram till att inflationen började stiga under 2022 var Sveriges förutsättningar helt optimala att göra satsningar på elnät, järnvägar, vattenledningar och andra viktiga system som krävs för att klara klimatomställningen. När räntorna var låga borde staten ha passat på att göra strategiska låneinvesteringar. Det hade kunnat säkra välstånd, bättre välfärd och en exceptionellt gynnsam position i den kommande fossilfria ekonomin. Men så blev aldrig fallet.

Nu när Riksbankens hastiga inflationsbekämpning har drivit upp räntorna och gjort det betydligt dyrare att låna kan vi konstatera att de senaste 10–15 årens perfekta villkor har gått förlorade. Samtidigt har Ulf Kristerssons högerregering sänkt ambitionen ytterligare. Tidöpartierna gallrar en efter en bort redan magra satsningar på järnväg och stamnät som elproducenter, jobbpendlare och industrier räknat med. Tusentals jobb står på spel. USA har precis lanserat ett enormt klimatinvesteringspaket och Sverige halkar efter.

Pamfletten Investeringssveketförfattad av Kalle Sundin, visar hur delar av svensk infrastruktur har försummats och vad som krävs för att vända utvecklingen.

LADDA NER INVESTERINGSSVEKET GENOM ATT KLICKA HÄR.


Pamfletten lanserades med en debattartikel i Dagens Industri som finns att läsa HÄR.

Vill du läsa specifikt om hur investeringssveket försummat svensk järnväg? Då finns en artikel i Expressen om ämnet HÄR.


Vill du se ett klipp om hur Tidöregeringen vanvårdar svensk järnväg och driver industrier landet? Du hittar det HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy