Ett steg i rätt riktning – Katalys Argument 1/2017

Argumenten för en lagstiftad begränsning av vinsterna i välfärden är överväldigande. Vinstnivåerna innebär ett slöseri med skattemedel. Lönsamheten i den skattefinansierade välfärden är dubbelt så hög som för tjänstesektorn som helhet. Vinsttänkandet inom välfärden har vidare bidragit till en skadlig marknadisering av välfärden, däribland en försämrad likvärdighet i skolan. Opinionsundersökningar under en följd av år visar också att en stor majoritet av svenska folket motsätter sig fritt vinstuttag ur välfärden.

I november 2016 kom regeringsutredningen ”Ordning och reda i välfärden”, ofta benämnd ”Reepaluutredningen”, som föreslår att vinster begränsas till sju procent av det operativa kapitalet.

Detta skulle dock inte sätta stopp för ”valfriheten” i välfärden. I Danmark är mer än av en femtedel av grundskolorna fristående trots att de inte är tillåtna att ta ut vinst.

I Katalys Argument nummer 1, ”Ett steg i rätt riktning” skriver Katalys fristående utredare Mats Wingborg om varför förslagen i Reepalus välfärdsutredning helhjärtat måste backas upp av regeringen.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy