Hyvla bort hyvlade tjänster – Katalys Argument 3/2017

Sedan 90-talet har villkoren för svenska löntagare försämrats. Den permanenta arbetslösheten är hög, löneutvecklingen svag, visstidsanställningar har ökat likt de otrygga anställningsformerna inom den växande gruppen av bemannings- och sms-anställda. Ur arbetstagares perspektiv kan sedan november 2016 ytterligare en negativ åtgärd läggas till i detta, nämligen de så kallade ”hyvlade tjänsterna”.

Hyvling innebär att arbetsgivaren gör om befintliga tjänster så att antalet arbetstimmar blir färre och därmed lönen lägre. Vid hyvling sker detta utan att respektera turordning och uppsägningstid.

Möjligheten för arbetsgivaren att hyvla tjänster har bidragit till att förskjuta maktbalansen på arbetsplatserna. Arbetsgivarna har fått ett nytt instrument för att diktera villkoren. Hot om hyvling kan användas för att försöka tysta kritiska och fackligt engagerade arbetstagare.

I denna text skriver Katalys oberoende utredare Mats Wingborg om hur praxisen om hyvlade tjänster kom till, vilka som främst drabbas av hyvling och vad som måste göras för att stoppa denna process.

Länk till debattartikel om rapporten


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy