Katalys No. 13 Färre lärare ger vinsten!

Segregation ger vinst. Friskolorna, det fria skolvalet, skolpengen och den fria etableringsrätten för friskolor skapar tillsammans med en växande segregation en skola i kris. Katalys har tittat närmare på de 100 svenska skolorna med lägst lärartäthet.

Resultatet är tydligt: Segregation och låg lärartäthet bidrar stort till friskolornas vinster. Genom att koncentrera elever med bättre förutsättningar som högutbildade föräldrar kan de vinstdrivande friskolorna upprätthålla en acceptabel standard och betygsnivå trots att de drar ner på undervisningen. Därför är de stora vinstdrivande skolkoncernerna extremt överrepresenterade på listan över de 100 skolorna med lägst lärartäthet.

Vi får ett skolsystem där alla förlorar: De i botten för att resurser försvinner när medelklassen flyr de kommunala förortsskolorna och medelklassens barn när resurser som kunde gett deras barn (eller omdisponerats till andra elever) läcker till vinstutdelningar.

Sverige behöver ett nytt vinstsystem och den rödgröna regeringen måste visa att de ser detta som ett allvarligt problem.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy