Katalys No. 2 Svar på tal om vinstintresset i vård, skola och omsorg

Starka ekonomiska intressen vill bevara möjligheten att göra obegränsad vinst på vård, skola och omsorg. Lobbyister på vinstmotiverade välfärdsföretag som Aleris, Carema, Attendo, och näringslivs- organisationer som Almega, Friskolornas riksförbund, Vårdföretagarna och Svenskt näringsliv gör sitt bästa för att övertyga beslutsfattare att de vinstmotiverade aktörerna i välfärden bidrar till samhällsnytta, att vinstmotivet inte är ett problem, och att det ändå inte går att göra något åt saken även om någon skulle vilja.

Dessa företag och närings- livsorganisationer har stora resurser att lägga på att påverka politiken, och opinionen. Sällan har en starkt lönsam bransch varit så beroende av politiska beslut. Den tydligaste parallellen är vapenindustrin som också bara har det offentliga som betalande kund. När stora pengar står på spel ökar risken för otillbörlig påverkan på den demokratiska beslutsprocessen. Fakta och forskning ignoreras.

Här bemöter vi därför några vanliga myter och invändningar om vinstdrift i välfärden, och vilka effekter en kraftig vinstbegränsning skulle få.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy