Katalys No. 25 Kapitalet i det tjugoförsta århundradet

Tillväxt till varje pris – så har det sett ut sedan kapitalismens gryning – fram till nu. Tillväxtens magi har börjat ifrågasättas av en rad forskare – av de som ser de växande klyftorna, hur ojämlikheten växer – trots att tillväxten och marknadsteorierna lovade att marknaden skulle hantera detta.

Forskaren och professor Thomas Piketty visar i denna bok varför denna förgivet tagna idéen om tillväxten och marknaden magi bör ifrågasättas. Med ny omfattande statistik från tjugo länder och fyra århundranden visar han hur en växande, mer omfattande ojämlikhet gällande förmögenhet och inkomst vuxit fram de senaste årtiondena – tvärt emot löftet om att välståndet skulle fördelas till alla. Ojämlikheten må ha minskade under några decennier i mitten av 1900-talet, bara för att idag vara nere på nivåer som inte setts sedan 1930-talet eller rentav 1800-talet.

Dessutom existerar starka krafter för att ojämlikheten kommer att fortsätta öka – något som kan komma att kosta oss de demokratin och värderingar om social rättvisa. Risken är närvarande, men det finns också hopp i motkrafter som vill återta en demokratisk kontroll av kapitalismen.

Thomas Piketty, född 1971, är en fransk nationalekonom som specialiserad på ojämlikhet i fördelning av inkomst och förmögenhet. Han är professor vid École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris School of Economics samt London School of Economics.

Boken ges ut på svenska av Karneval Förlag i samarbete med Katalys.

Boken finns att köpa på Karneval Förlags hemsida, www.karnevalforlag.se, alternativt www.bokus.se eller www.adlibris.se.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy