Katalys No. 30 Med låg kvalitet som affärsidé

I rapporten Med låg kvalitet som affärsidé har utredaren Sten Svensson granskat de två största privata aktörerna inom praktiska gymnasieprogram, vilka idag bedriver en i långa stycken oseriös gymnasie- och lärlingsutbildning. För svensk offentligfinansierad skola är detta en stor skandal. Särskilt eftersom gymnasiets yrkes- och lärlingsprogram i stor utsträckning vänder sig till dem med minst studievana hemifrån – helt enkelt arbetarklassens barn.

Enligt marknadsförespråkarnas teorier skulle inte företag som Praktiska och Yrkesgymnasiet bli långlivade utan de skulle snabbt slås ut. Men det sker inte utan denna undermåliga verksamhet och missbruket av offentliga bidrag pågår år efter år. Det sker trots skarp kritik från Skolinspektionen med stora utdömda viten och trots ideliga larmrapporter i media. Dessa koncerner utnyttjar de unga i sin strävan efter höga vinster.

I valfrihetens namn erbjuder vi dessa elever en undermålig utbildning trots att vi till samma kostnad skulle kunna erbjuda en utbildning av god kvalitet i kommunal regi. Aktiebolagens rätt att göra vinster sätts före elevernas rätt till en bra utbildning. Samhället måste börja sätta elevernas intressen i första rummet. I dag är det företagens intressen som skyddas.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy