Katalys No. 31 Den blåbruna röran

I årets viktigaste inrikespolitiska bok har journalisten och utredaren Mats Wingborg granskat ett ökande parlamentariskt hot mot vänstern: den blåbruna röran. Wingborg har under flera år följt Sverigedemokraterna (SD). Läst partiprogram, deltagit vid flera av SD:s arrangemang och intervjuat partiets företrädare, lokalt och nationellt. Sedan några år har partiet bytt politik, renast ut tokstollar och brutit med sitt ungdomsförbund. Allt med ett tydligt mål: Sträcka ut handen mot Alliansen och bli ett högerparti bland de andra.

Inom delar av Alliansen och borgerligheten finns samma önskan. En stabil högermajoritet med stöd av SD, driven av ett hat mot arbetarrörelsen. Hur har det gått till? Vilka är nyckelpersonerna bakom denna förändring? Vilka inom SD, Alliansen och näringslivet driver denna linje?

Wingborg granskar skolpolitiken och abortmotståndet, beskriver svängningen i den ekonomiska politiken. Extra tydlig blir denna förändring om man närstuderar SDs förhållande till Nato och partiets arbetsmarknadspolitik. Dock utan att förändra partiets syn på nationen, invandring eller svenskhet.

Vad vi ser är en brun politisk strömning i Europa där högerextremismen och högerpopulismen ömsar skinn. Denna hybrid är ett nytt politiskt fenomen. En blåbrun röra.

Mats Wingborg, född 1958 i Ludvika, är journalist, författ are och föreläsare specialiserad på global arbetsmarknad, utbildningspolitik samt högerextremism.

Den blåbruna röran ges ut genom ett samarbete mellan Katalys och Leopard Förlag.

Boken går redan nu att köpa på adlibris.com

Mer information om boken finns på Leopard Förlags hemsida.

Läs Mats Wingborgs och Daniel Suhonens DN-debattartikel om risken för en blåbrun röra.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy