Katalys No. 7 Vägen till en likvärdig skola

Fram till slutet av 1990-talet var den svenska grundskolan en av de mest likvärdiga i världen. Eleverna hade mycket goda resultat i de internationella jämförande studierna och det var små skillnader mellan elever och skolor. Särskilt väl lyckades den svenska skolan med de elever som hade svårigheter av olika slag. Den likvärdiga svenska skolan, där alla elever skulle ges goda förutsättningar att erövra kunskaper, har varit en huvudorsak till den positiva utveckling som samhälle och näringsliv har haft i Sverige.

I dag är den likvärdiga skola som vi kunde vara stolta över och som möttes av respekt över hela världen historia. Sedan slutet av 1990-talet har skillnaderna mellan elever och mellan skolor ökat mycket kraftigt. Skolpolitiken inriktas på konkurrens mellan skolor och eleverna sorteras efter bakgrund och studieresultat. Den svenska skolans marknadsutsättning är extrem, bara i Chile har det gått lika långt.

Vi vet att många som är verksamma i skolan är hjärtligt trötta på ideliga reformer. Vi respekterar en sådan önskan men hävdar samtidigt att de som arbetar i skolan inte kommer att få den eftersträvade arbetsron så länge skolan lider av allvarliga systemfel. Vi menar tvärtom att systemförändringar där experimentet med marknadsstyrning av skolan får ett slut är en förutsättning för arbetsro och en god arbetsmiljö.

I den här rapporten presenteras tio åtgärder för att bryta dagens inriktning.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy