Myten om det farliga budgetunderskottet

I rapporten Myten om det farliga budgetunderskottet – ortodoxa budgetregler kontra klimatpolitik, som Katalys släpper i samarbete med den tyska stiftelsen Friedrich-Ebert-Stiftung Nordic Countries, slår den framstående tyske ekonomen och professorn Peter Bofinger hål på en rad statsfinansiella myter. Bofinger visar att statlig skuldsättning inte tränger ut privat skuldsättning i en penningekonomi. Han ifrågasätter teorin om ricardianisk ekvivalens och förklarar varför stater inte behöver betala tillbaka sina skulder på samma sätt som ett privat hushåll. Slutligen synar han det godtycke som ligger bakom EU:s 60-procentiga skuldtak.

Om man tidigare hade lyssnat på ekonomer som Peter Bofinger hade samhällets beredskap idag varit starkare för såväl globala pandemier som klimatförändringarna. Det är farligt att envisas med att bygga en stat och ett samhälle utan tillräckliga marginaler. Under lång tid har viktiga investeringar i krisberedskap, infrastruktur, klimatomställning samt utbildning och bra villkor för viktiga yrkesgrupper så som vårdpersonal försakats.

Rapporten lanserades med en debattartikel i Dagens industri 15/3, 2020: https://www.di.se/debatt/samhallet-ar-i-behov-av-investeringar/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy