No. 40 Klass, identitet och politisk mobilisering

Klass som begrepp har länge varit frånvarande i politikens centrum. Man kan fråga sig vad denna frånvaro får för konsekvenser för den politiska mobiliseringen för arbetarpartierna till vänster och för den yttersta högerns möjlighet att attrahera LO-medlemmar och vanliga löntagare? 

Katalys rapport No. 40 och rapport No. 1 i vår nya klasserie ”Klass, identitet och politisk mobilisering” ger en bild av hur klassidentiteten ser ut bland svenska väljare och hur det påverkar deras politiska mobilisering eller demobilisering. Baserad på opinionsmätningar analyserar Daniel Suhonen, Göran Therborn och Niels Stöber hur väljarna ser på klassamhället, på sin egen klassidentitet och deras politiska sympatier.

Har klass spelat ut sin roll för individers förståelse av samhälle och politik? Och har den breda vänstern råd att överge klass som grund för sin politik? Rapportens svar är nej. Framgång ligger i att hitta nya sätt att mobilisera klassintressen. Om inte det sker har arbetarrörelsen goda skäl att vara orolig inför valet 2018.

Läs debattartikeln på DN-debatt där rapporten presenterades den 28 januari 2018.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy