No. 53 Klassamhällets rasifiering i arbetslivet

I Katalys no. 53 analyserar forskare Anders Neergaard rasifieringen av den svenska klasstrukturen, det vill säga hur klass vävs samman med ojämlikhet grundat på människors födelseland och utseende. Han efterlyser en bredare förståelse för vem som utgör arbetarklassen i dag för att vi skulle kunna lyckas bekämpa klassamhällets ojämlikheter.

Att förstå klasstruktur utan att förstå betydelsen av patriarkat och könsrelationer såväl som rasism och rasifierade relationer försvårar inte bara kampen mot sexism och rasism, utan även kampen mot klassamhället och dess ojämlikheter. I rapporten visar Neergaard på mekanismer och processer som rasifierar arbetslivet. Vidare skissar rapporten på konturerna av ett rasifierat arbetsliv i Sverige och mer specifikt en skiktning av den svenska arbetarklassen.

Den svenska arbetarklassen är i dag överrepresenterad av rasifierade och kvinnor. Det gör det nödvändigt med en kamp mot olika förtryck. Men det förutsätter att vi är beredda att förstå vem som utgör arbetarklassen i dag.

 

 


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy