Ny bok: Kapitalet, överheten och alla vi andra

Göran Therborns nya bok Kapitalet, överheten och alla vi andra.

Vart är Sverige på väg? Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt tar hand om en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet oförblommerat ger uttryck för både folkförakt och klassförakt.

Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen, Borgarklass och byråkrati i Sverige (från 1989) och den klassiska Klasstrukturen i Sverige 1930–80 (från 1981).

Kapitalet, överheten och alla vi andra är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det. Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade bok Ojämlikhet dödar (från 2016).

På denna länk kan du provläsa bokens förord och inledning helt gratis.

Boken lanserades med en debattartikeln i Dagens Nyheter 21 augusti, 2018.

Köp boken direkt via förlaget Arkivs nätbutik.

En studiehandledning finns också tillgänglig att ladda ner gratis.

Boken är sprungen ur projektet ”Klass i Sverige” som Göran Therborn lett i samarbete med det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys och som samlat ett stort antal forskare från en mängd olika discipliner. Boken ges ut i ett samarbete mellan Katalys och Arkiv förlag.

Lördagen den 25 augusti ­firas boksläppet och projektet ”Klass i Sverige” på ABF-huset i Stockholm med en heldagskonferens om klass, politik och valet. Mer information om konferensen finns på länken: Klass i Sverige: Kapitalet, överheten och alla vi andra.

Göran Therborn är professor emeritus i sociologi vid universitetet i Cambridge. Han har sedan 1970-talet haft världen som både arbetsfält och studieobjekt, och skrivit en rad internationellt uppmärksammade verk som kommit ut på åtminstone tjugofyra språk.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy