Privata sjukvårdsförsäkringar bryter mot lagen

I Katalys nya rapport visar forskaren John Lapidus hur privata sjukvårdsförsäkringar bryter mot Hälso- och sjukvårdslagens paragraf om vård på lika villkor och vård efter behov.

Idag har ca 680 000 svenskar privat sjukvårdsförsäkring och syftet med dessa är att få snabbare tillgång till vård än andra medborgare. Det undergräver vår gemensamma sjukvård. Försäkringarna utesluter gamla, fattiga och sjuka i enlighet med affärsidén att skapa lönsamma försäkrings­kollektiv av unga, friska och arbetsföra personer.

Utvecklingen drivs på av den privata välfärdsindustrin och försäkringslobbyn som i dagsläget saknar starka motkrafter. Därför är det viktigt att visa vad som sker och börja ta fajten för vår svenska sjukvårdsmodell.

I rapporten föreslås att den negativa utvecklingen stoppas tillfälligt genom en rejäl förmånsbeskattning och förbud att blanda försäkringspatienter och offentligt finansierade patienter. Men i grunden krävs ett vinstförbud inom sjukvården för att verkligen få bukt med problemet.

Rapporten lanserades med en debattartikel i Dagens Nyheter (17/11-2020) – LÄS DEN HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy