Richard Wilkinson: Den inre ojämlikheten. 16 januari, kl. 18:00-20:00, ABF-huset, Stockholm.


16 januari, 2019

Katalys, tillsammans med Jämlikhetsfonden, ABF Stockholm och LO, presenterar stolt Richard Wilkinson  på ett seminarium onsdag den 16 januari, kl. 18:00-20:00 på ABF-huset i Stockholm.

Jämlikhetsforskaren och epidemiologen Richard Wilkinson är på ett unikt Sverigebesök där han presenterar nya boken Den inre ojämlikheten. Den fördjupar och breddar perspektivet från den tidigare boken Jämlikhetsanden och behandlar framför allt psykologiska effekter av ojämlikhet, men också miljömässiga.

Få böcker har haft det genomslag som boken The spirit level fick när den kom 2009, på svenska 2010 med titeln Jämlikhetsanden. Den visade med övertygande offentlig statistik att jämlika samhällen är bättre än ojämlika.

Men ojämlikheten präglar inte bara våra yttre materiella liv utan också vårt inre. Författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett säger om den nya boken: ”När vi i denna bok klargör hur ojämlikheten tränger in i våra huvuden och våra sinnen, sprider vi också ljus över de orsaksprocesser som ökar belastningen av medicinska och sociala problem.” Men säger författarna, även om ojämlikheten är rotad i våra samhällen är den varken ”oundviklig eller oåterkallelig”. Det går att skapa bättre och jämlikare samhällen.

I Sverige är jämlikhetsfrågan blivit allt mer central i den politiska debatten. När stiftelsen Jämlikhetsfonden bildades 2015 var ett av dess första krav att en jämlikhetskommission skulle tillsättas. Månaden före valet beslutade så den rödgröna regeringen att tillsätta en jämlikhetskommission med Per Molander som ledare. Landsorganisationen har tillsatt en jämlikhetsutredning som nyligen lagt fram ett Program för omfördelning, som i sex punkter visar hur inkomstskillnader kan minskas.

Medverkande:
Richard Wilkinson, författare
Per Sundgren, ordförande för Jämlikhetsfonden
Marika Lindgren Åsbrink, projektledare för LO:s jämlikhetsutredning

 

Biljett får man tag på via en anmälan här:
https://billetto.se/e/richard-wilkinson-den-inre-ojamlikheten-biljetter-328823?utm_campaign=eventpage-email&utm_medium=email&utm_source=billetto-b2c-eventpage
Obs, samtalet sker på engelska. Fri entré, först till kvarn gäller!

Arrangörer: ABF Stockholm, Jämlikhetsfonden, Katalys och LO.

Länk till Facebook-event: https://www.facebook.com/events/2256465694565826/
Länk till ABF-kalendarium: https://abfstockholm.se/evenemang/richard-wilkinson-den-inre-ojamlikheten/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy