”S-förnyelsen börjar med ett riktigt förlåt”. Ledare 6 juli, Aftonbladet


6 juli, 2018

VISBY Jag rör mig i en vacker ruin och letar efter någonting som kan vända den här valrörelsen.

Stefan Löfven höll på torsdagskvällen sitt bästa tal någonsin. Pensionsutspelet om att alla löntagare ska få minst 70 procent av sin slutlön i pension är lysande politik. Men så länge Socialdemokraterna sitter kvar i pensionsuppgörelsen med de borgerliga har dessa partier veto för vilken pensionspolitik Löfven kan genomföra.

Det enda rimliga nu, om de borgerliga partiernas avvisar förslaget är att förklara att alternativet till denna höjning av pensionerna är att Socialdemokraterna lämnar pensionsgruppen. Då blir pensionslöftet, som verkligen är mycket bra, politik på allvar. Då blir det konflikt med de borgerliga om bra pensioner åt alla som arbetar.

Förlorar Socialdemokraterna höstens val var det inte för att det var nödvändigt. Då är det för att S valde att inte använda de fyra år man hade makten till en tillräckligt kraftfull reformpolitik.

Priset för en högerregering kommer att betalas av barnen som ska gå i de usla, brandskattade kapitalistiska skolorna. Priset kommer att betalas av landets kommunalkvinnor som med sina ryggar, hjärtan och armar utför landets vård och omsorg när kommuner och landsting inte bemannar upp. Människor som bygger det här landet, går med ungarna till förskolan i februarimorgnarnas kristalltunga vemod för att sedan stressa till jobbet och inse att bussen inte kommer, de får betala priset. Liksom studenten som i höst kommer att säga nej till den hett eftertraktade högskoleplatsen för att det inte finns några lägenheter att tillgå på våra studieorter.

Vad hjälpte det då att morsan var stolt och höll tal på studenten och att man var den första som hade betyg nog.

Det är arbetarklassen som får detta land att fungera. De kommer att få betala priset om herrarna Åkesson och Kristersson får göra upp om tagen.

De längst ner får betala priset för socialdemokratins maniska rädsla för att vara socialdemokrater. En socialdemokrati som vill något mer än att bita sig fast vid ett utdömt överskottsmål ner till valsiffror runt 20-25 procent, den måste helt enkelt göra upp med hela den här förbannade nyliberala tvångströjan. Socialdemokratin måste stå för någonting för att vara relevant. Socialdemokratins förnyelse börjar med ett förlåt och en ny ekonomisk politik.

Samtidigt som lobbyistfesten i Visby rullar vidare talar Labourledaren Jeremy Corbyn i Nederländerna. Han leder Europas starkaste socialdemokrati. Labour har släppt den ekonomiska tvångströja som aktivt förhindrar en fördelningspolitik som gör socialdemokratisk politik möjlig. I Nederländerna sammanfattar han det vi alla egentligen redan vet: Om inte socialdemokratin gör sig av med åtstramningspolitiken kommer väljarna göra sig av med socialdemokratin.

Låt oss utvärdera alltsammans i september.

Daniel Suhonen

Länk till artikeln i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/EonMGl/s-fornyelsen-borjar-med-ett-riktigt-forlat


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy