Seminarium: Chantal Mouffe – till vänsterpopulismens försvar, 30 september, 19.00-20.30


30 september, 2019

Enligt den belgiska filosofen Chantal Mouffe befinner vi oss nu i ett “populistiskt ögonblick”, där de senaste decenniernas nyliberala hegemoni befinner sig i kris. Utan en tydlig ersättare anser Mouffe att vägen framåt ligger i ett radikalt vänsterpopulistiskt projekt för social jämlikhet och fördjupad demokrati.

Chantal Mouffe har sedan 1980-talet varit en central röst i den europeiska samhällsdebatten och är numera verksam vid Westminster-universitetet i London. Måndagen den 30 september besöker hon Stockholm för att prata om sin senaste bok Till vänsterpopulismens försvar (Tankekraft förlag). Hon argumenterar där för att vänstern bör använda sig av populism som strategi för att utmana både den nyliberala hegemonin och den växande högerpopulismen eftersom det enligt Mouffe nu finns utrymme för ett maktskifte som sätter social jämlikhet och fördjupad demokrati i centrum. Men är vänsterpopulism det enda alternativet för att bemöta de ökande klyftorna mellan människor? Och hur väl står sig Mouffes teser mot den krassa verkligheten?

Välkomna in till en spännande och engagerande afton!

Kvällen modereras av Enna Gerin.
Föreläsning och diskussion förs på engelska.
Det kommer även finnas tillfälle för publiken att ställa frågor efter föreläsningen.

Chantal Mouffe är professor i politisk teori på Centrum för demokratistudier vid University of Westminster i London, England. Hennes verk omfattar: Gramsci and Marxist Theory; Hegemony and Socialist Strategy (med Ernesto Laclau); Dimensions of Radical Democracy; The Return of the Political; The Democratic Paradox; On the Political; Agonistics; and Podemos: In the Name of the People (med Íñdigo Errejón).

Datum: 2019-09-30
Tid: 19:00–20:30
Plats: Folkoperan
Samtalet livesänds via Kulturhuset Stadsteaterns Facebook-sida.
Biljetter:
https://folkoperan.ebiljett.nu/home/tickets/1042/false


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy