Stoppa högerns angrepp på demokratin!


23 november, 2023

Sedan högern kom till makten för ett år sedan har en helt ny spelplan öppnat sig. Tidöregeringen som lutar sig mot SD vill rita om fundamentala delar av den svenska demokratin. Det handlar om fackföreningsrörelsens frihet att utse skyddsombud och deras möjlighet att stödja politiska partier. Det handlar om den akademiska friheten när mandatperioderna för våra universitets- och högskolestyrelser kortas vilket möjliggör politisk klåfingrighet. Folkbildningen är under attack och kommer drabbas av stora nedskärningar. Kort innan valet 2026 kommer public service ritas om av en höger som vill smalna av utbudet och i värsta fall spela ”journalist-rugby” med SVT och SR. 

Nyligen presenterades ett nytt mediestöd som enligt experter innebär att de få kvarvarande S-tidningarna dör sotdöden inom fem år och övriga vänsterpressen likaså. Dessutom kommer det specialdestinerade förbudet mot Socialdemokraternas lotteriverksamhet genomföras, tillsammans med otroliga nedskärningar mot kulturlivet.

I direktiven till en ny grundlagsutredning anas konturerna av ytterligare stärkt äganderätt som kommer göra det svårt eller omöjligt att förbjuda eller begränsa vinstjakten i välfärden och skolan. Samtidigt vill arbetsgivarorganisationer förbjuda sympatiåtgärder vid strejk och förminska den avgörande kollektiva kraft som Sveriges arbetare idag har. 

Var och en kan de här förändringarna te sig små eller rent av futtiga. Men sammantaget utgör de det största hotet mot en levande svensk demokrati på 100 år. De syftar till att försvaga oppositionen och alla motkrafter inom folkrörelser och fri åsiktsbildning och stärker kapitalet, näringslivets lobbyister och ökar en impopulär högerregerings chanser att hänga sig kvar vid makten. Risken är stor att Sverige tar ett unikt och sorgligt kliv i auktoritär riktning.

Precis bakom de moderater som genomför det här angreppet står Sverigedemokraterna redo att ta över efter 2026.

Vi på Katalys förbereder en motattack. Vi ska grundligt kartlägga detta slugt koordinerade angrepp på arbetarrörelsen och demokratin. Med rapporter, agitation, upplysning i folkrörelser och öppen opinionsbildning ska vi göra allt vi kan för att visa vad som håller på att hända, och vilka stora risker dessa förslag innebär. Men för att bli framgångsrika och vassare behöver vi din hjälp. 

Högerns tankesmedjor har många gånger mer pengar än arbetarrörelsen. Arbetarrörelsens fördel är att vi är många och representerar en majoritet. Om alla vi som brinner för att försvara vår svenska demokrati och slå tillbaka högerns attack bidrar med en liten slant kan Katalys slå tillbaka med en enorm kraft. Vi kan ta ledningen och höja självförtroendet och stridsviljan i hela arbetarrörelsen, det har vi gjort förut. Därför ber jag dig hjälpa mig att försvara demokratin genom att skänka ett bidrag. Om alla bidrar efter bärkraft – organisationer och enskilda – och vi tar kampen, kommer högern att misslyckas. 

Vi vet att många har det ekonomiskt tufft just nu. Men du som har några kronor över eller du som är aktiv i en förening kanske kan hjälpa till den vägen? För Katalys projekt att rädda demokratin är varje krona viktig. Prenumerera också gärna på vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna om projektet och vår övriga verksamhet.

Swish
• Swisha ditt belopp till Katalys Swishnummer: 123 169 72 91. Skriv gärna ”Demokrati” i Swishmeddelandet.

Plusgiro
• Sätt in ditt belopp på Katalys plusgironummer: 694 570-3. Skriv gärna ”Demokrati” på inbetalningen.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy