Studiecirkel: Kapitalet, överheten och alla vi andra. Start: 23 september, 18:00.


23 september, 2019

Studiecirkel: Kapitalet, överheten och alla vi andra (startdatum 23 september)

Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle – med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt förfogar över en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet uttrycker folk- och klassförakt.

Sociologen Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen. Kapitalet, överheten och alla vi andra (2018) är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det. Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade bok Ojämlikhet dödar (2016).

Syfte: Cirkeln omfattar fem träffar à 2,5 h och syftar till att öka deltagarnas medvetande och kunskap om klassamhället i Sverige idag, historiskt och i framtiden. Utgångsvärden är det rådande läget med ökad ojämlikhet i Sverige sedan 1980-talet. Vilka var de politiska beslut som satte stopp för Sverige som världens mest jämlika land och istället banade väg för ett besinningslöst klassamhälle? Cirkeln utgår helt från Kapitalet, överheten och alla vi andra (2018) av Göran Therborn.

Katalys stora utredningsprojekt ”Klass i Sverige” har samlat ett stort nätverk av klassforskare från hela Sverige och har letts av professor Göran Therborn. Under 2018 publicerades 20 klassrapporter som kartlade det svenska klassamhället i det
21a århundradet. Projektet har fått ett stort genomslag och lyft fram klass och klassanalysen i den offentliga debatten.

ANMÄL DIG TILL STUDIECIRKELN HÄR:

Information om studiecirkel/kurs
Startdatum: 23 september 2019
Veckodag: måndag
Tidpunkt: 18.00–20:30
Antal tillfällen: 5
Antal lediga platser: 17
Plats: ABF-Huset, Sveavägen 41, 11140 STOCKHOLM
Pris: 600 kr
Arrangemangsnr: 465536

Läs mer om ”Klass i Sverige” och ladda ner alla projektets rapporter gratis här:
https://www.katalys.se/klass/

Katalys har i samarbete med ABF tagit fram en studiehandledning till boken mer information finns här:
https://www.katalys.se/publikation/kapitalet-overheten-och-alla-vi-andra-studiehandledning/

Studiecirkeln sker i samarbete mellan ABF och Katalys.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy