”Sverige behöver mer blockpolitik, inte mindre”. Krönika 12 oktober, Dagens Samhälle.


12 oktober, 2018

Socialdemokratin borde ägna mycket mer tid åt att kritisera högerpolitiken än blockpolitiken. Blockpolitik betyder klasspolitik och klasspolitik från vänster är det enda som på sikt kan stoppa SD och vitalisera S.

Medan talmannen bjuder på finska pinnar och kaffe i termos snackas på ett fördummande sätt om blockpolitiken. Ledande socialdemokrater säger gång på gång att den fördummande blockpolitiken måste avvecklas. Jag undrar om de inte snarare fallit för en formulering som låter bra, än tänkt igenom sina påståenden fullt ut.

Är verkligen samarbete över blockgränsen det bästa sättet att försvaga borgerligheten? Det är som att Socialdemokraterna har glömt bort den andra möjligheten, att få makt genom att vinna ett val på en egen politik. Med den logiken förutsätter vägen till seger 2022 att man förlorar nu. Priset för att aldrig medge sig besegrad är förmodligen att man heller aldrig kan vinna.

S vill naturligtvis genomföra sin egen politik. Men för detta krävs en vänstermajoritet i riksdagen, något de rödgröna inte har vunnit i ett nationellt val sedan 2002. De drygt fyra veckor som har gått sedan valet har kantats av en ovilja att se de reella politiska förhållandena i riksdagen. De rödgröna saknar majoritet, de borgerliga får det bara med SD, men då spricker förmodligen Alliansen, Annie Lööf (C) är redan på väg att begära skilsmässa. Exakt vem som bildar regering i detta läge är oklart, men det lutar åt Ulf Kristersson (M) i en minoritetsregering med hoppande blåbruna majoriteter. Vi kan tycka vad vi vill om det, men så är det.

Socialdemokratin borde ägna mycket mer tid åt att kritisera högerpolitiken än blockpolitiken. Blockpolitik betyder klasspolitik och klasspolitik från vänster är det enda som på sikt kan stoppa SD och vitalisera S. Om S någon gång i vår livstid vill få ett mandat av väljarna att genomföra sitt eget program borde partiet omfamna blockpolitiken. Man borde vårda det mycket lyckade samarbetet med Mp och V som lett till en framgångsrik regeringspolitik och be om mandat att göra det igen. Precis som Peter Akinder, politiskt redaktör i Östran, skrev var placeringen av S som ett parti i mitten ett strategiskt misstag.

Det borgerliga kommentariatet ställer ständigt V utanför S regeringsunderlag och SD utanför borgerlighetens, vilket döljer det faktum att vi har två ideologiska block med diametralt olika syn på världen. Vad som har hänt i valet är att blockpolitiken återuppstått i sin renaste form. Men för att se det måste vi ritar om vår mentala mandatkarta.

De partier som avsatte Löfven och valde en moderat talman, SD, M, KD, L och C, utgör högerblocket och V, S och MP utgör vänsterblocket. Högern har majoritet. Detta balansförhållande måste ändras oavsett Annies och Jannes moraliska kompass. S kan inte outsourca sin förmåga att bygga majoritet till småborgarnas politiska samvete.

Uppgiften nu är att i ett första läge se till att skapa politisk majoritet för en rödgrön politik. När denna politik, i form av en fortsatt regeringspolitik eller en kraftfull opposition mot en högerregering finns till hands kan S och de rödgröna sätta press på borgerligheten och kanske spräcka alliansen på riktigt. Men då gäller att sluta vara taktiska och bli strategiska. Det är dags att omfamna blockpolitiken igen.

 

Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys.

Länk till originalartikeln: https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sverige-behover-mer-blockpolitik-inte-mindre-24307


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy