Ingerö berör överhuvudtaget inte det som är det centrala innehållet i min rapport ”Partierna och jämlikheten”, nämligen att jämlikhet i betydelsen av ekonomisk utjämning kraftigt tonats ned i flera partiers program och kommit att ersättas av ett jämlikhetsbegrepp som tar sin utgångspunkt i enskilda individer med betoning på lika möjligheter och chanser.
Bara att nämna ordet jämlikhet gör honom uppenbarligen så upphetsad att han inte klarar av att läsa innantill. Han borde ju i själva verket vara mycket nöjd med det som är rapportens viktigaste slutsats, att jämlikhet som politiskt projekt tonats ned, men Sundgren är ju Vänsterpartist så låt oss ta tillfället i akt och angripa ”hans skrivbordsteorier” om det jämlika samhället.
Nu är problemet att jag inte presenterar några som helst teorier om hur samhället ska se ut. Jag redovisar vad som står i partiernas program om jämlikhet. Detta besvärar inte Ingerö som här kan få fritt utlopp för sina fördomar och skissera ett samhälle där politiker förslavar människorna, styr hur de använder sina pengar och tar ifrån alla valmöjligheter. Ja, så illa kan det gå om jämlikhetspolitik praktiseras och här finns Ingerös och Timbros centrala budskap.
Alla försök att på politisk väg försöka öka jämlikheten i samhället är dömda att misslyckas och kommer att leda till ett elände för oss människor. Ojämlikhet är det naturliga tillstånd i världen som inte politiker ska försöka ändra på. Nu visar emellertid en ganska enig historisk och ekonomisk forskning att det inte är naturlagar som styr storleken på de sociala och ekonomiska klyftorna i samhället.
När en aktiv välfärdspolitik fördes efter andra världskriget minskade de ekonomiska klyftorna, när politiken sedan abdikerade och lät marknaden ta över från 1980-talet och framåt ökade ojämlikheten i både Sverige och andra västländer. Denna kunskap bekymrar uppenbarligen Ingerö och Timbro, mig fyller den med hopp.
Per Sundgren, idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden
Länk till slutrepliken: http://www.dn.se/debatt/repliker/ekonomiska-klyftor-styrs-inte-av-naturlagar/