REPLIK DN DEBATT 19/3. Vi på Katalys tror inte att det är slagkraftigt för S att lägga sig ett par centimeter till vänster om Januariavtalet och annars fortsätta som vanligt, utför, skriver Enna Gerin, utredare vid tankesmedjan Katalys.
Det är tråkigt att Tidens chef Daniel Färm i sin debattartikel ger sig på att försöka associera Katalys med olika felaktiga epitet som ”vänsterradikal”, ”ohållbar” och ”antipragmatisk”. Katalys är en facklig tankesmedja som lyfter fram LO-medlemmarnas intressen i den politiska och offentliga debatten.
I valet 2018 tappade Socialdemokraterna stort bland sina kärnväljare, dvs bland väljargrupper där partiet traditionellt sett har haft ett starkt stöd. Det handlar om LO-medlemmar, arbetare, personer med kort utbildning, arbetslösa och personer på sjuk- och aktivitetsersättning. Under lång tid har partiet rört sig högerut mot mitten och främst fokuserat på den urbana övre medelklassen. Kärnväljarna har tagits för givna och nu ser vi hur de överger partiet.
Det är riktigt att vi i vår valanalys lyfter fram den politiska teoretikern och statsvetaren Chantal Mouffes senaste bok Till vänsterpopulismens försvar (Tankekraft förlag). Vi håller med Mouffe att det är dags, efter decennier av nyliberal mittenpolitik, att tydliggöra de politiska konfliktlinjerna och återuppväcka den ekonomiska höger-vänsterkonflikten igen.
Socialdemokraterna måste på ett trovärdigt sätt visa vems intressen man företräder och vems intressen man utmanar med sin egen politik. Behovet av detta är än mer akut nu när man samarbetar med extremt marknadsliberala och arbetsgivarvänliga partier som Centerpartiet och Liberalerna. Om Stefan Löfven kunde driva de breda löntagarnas och hyresgästernas intressen lika självklart och energiskt som Annie Lööf driver arbetsgivarnas och de privata hyresvärdarnas intressen hade mycket varit vunnet.
Det sista Socialdemokraterna behöver nu är fler fina ord och stora värderingar som inte underbyggs med konkreta och kraftfulla reformer som gör att vi börjar närma oss målen.
Det finns många bra och hedervärda förslag som Daniel Färm listar under de tre rubrikerna jämlikhet, hållbarhet och frihet. Men det sista Socialdemokraterna behöver nu är fler fina ord och stora värderingar som inte underbyggs med konkreta och kraftfulla reformer som gör att vi börjar närma oss målen.
Färms försök att framställa sina kärnvärden och förslag som en ”förnyelseagenda” och som ett alternativ som vill ”utmana partiets hittillsvarande förhållningsätt” är förbryllande. Vad är det som är nytt i artikeln som partiet inte i ord ställt sig bakom de senaste trettio åren? Vi på Katalys tror inte att det är en slagkraftig politisk riktning för partiet att lägga sig ett par centimeter till vänster om Januariavtalet och annars i stort sätt fortsätta som vanligt, utför.
I Katalys valanalys pekar vi på tre socialdemokratiska förnyelseområden: 1) behovet av en ny ekonomisk politik som möjliggör viktiga samhällsreformer, 2) behovet av att satsa på långsiktig opinionsbildning med målet att mobilisera en progressiv rödgrön majoritet i nästa val, och 3) behovet av att förnya och demokratisera partiets organisation för att möjliggöra en levande och engagerad folkrörelse där medlemmarnas åsikter och intressen tas på allvar.
Enna Gerin