Under 1900-talet blev Sverige världens jämlikaste land. Inkomstfördelningen var jämn, klassresorna många och det politiska deltagandet stort och relativt jämnt fördelat i befolkningen. Sverige var ett föregångsland som debatterades över hela världen som en förebild eller skräckexempel. Men hur kom det sig att just Sverige blev så jämlikt?
Akademiker, debattörer och politiker över hela den politiska skalan har velat se den svenska jämlikheten som ett nationellt särdrag med djupa rötter i det gamla bondesamhället. Men när Sverige nu i rasande fart sedan 1980-talet går mot ökad ojämlikhet och halkar efter jämförbara länder kan det vara dags att fråga sig: Stämmer den här bilden?
I boken ”Världens jämlikaste land?” ger ekonom-historikern Erik Bengtsson en annan bild av Sveriges utveckling och landets ekonomiska, sociala och politiska särdrag. Fram träder ett ovanligt ojämlikt land där överheten längre än i jämförbara länder stod emot folkets krav på förändring. 1900-talets jämlikhet och stora uppslutning bakom välfärdsstaten skapades istället av en bred koalition mellan de folkrörelser som växte fram från 1870-talet och framåt i opposition till ojämlikhetens konservativa försvarare. Samhället de skapade var någonting nytt och ett tydligt brott med det gamla Sverige.
Erik Bengtsson är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Hans forskning är inriktad på politisk historia och fördelningen av förmögenheter och inkomster i Sverige från 1600-talet och framåt.
Medverkande:
Erik Bengtsson, författare och docent i ekonomisk historia
Åsa Linderborg, författare och historiker
Samtalsledare:
Daniel Suhonen, chef för Katalys
Datum: 2020-09-07
Tid: 18:00-19:30
Plats: Sandlersalen, ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm
Endast 40 platser, köp biljetter HÄR
Entré: 90 kr
Facebookevent finns att hitta HÄR
Arrangörer: Katalys, Arkiv förlag, ABF Stockholm och Jämlikhetsfonden