”På söndag röstar jag för att avskaffa klassamhället”. Ledare 7 september, Aftonbladet.


7 september, 2018

Ibland får jag frågan varför jag är socialdemokrat.

När jag tänker på vad som format min politiska övertygelse är det min uppväxt det handlar om. Att jag fick ett bra liv trots att jag råkade födas i ett arbetarhem, med en mycket sjuk förtidspensionerad mamma. De sista 15 åren låg hon med sin syrgastub i näsan dygnet runt. Morsan fick läkarvård för flera hundra tusen varje år och brukade säga: ”I USA hade jag varit död för länge sen.”

Vår hyreslägenhet i allmännyttan, morsans förtidspension och fri sjukvård i världsklass gjorde ett anständigt liv möjligt, gjorde liv möjligt. Jag fick gå i en mycket bra skola som lärde mig läsa trots att jag hade problem i början. Jag fick spela saxofon i musikskolan vilket förändrade mitt liv och antagligen gjorde att jag senare läste vidare på universitetet. Jag gjorde vad borgarklassens politiker skulle kalla en fantastisk klassresa.

Klassresor handlar inte om hög moral

Men de borgerliga politiker som talar sig varma för klassresor har inte fattat någonting. I deras värld finns ingen koppling till hur livet ser ut för de flesta. Det var inte hög moral som gjorde att jag kunde göra resan till redaktör, journalist och författare utan en del tur, lite skicklighet och ett välfärdssamhälle som hela vägen sträckt ut hjälpande händer. Inte minst genom de sociala skyddsnät som såg till att min familj inte gick under medan jag växte upp. Borgare älskar klassresor men avskyr all politik som möjliggör dem.

Nyligen intervjuades Fredrik Reinfeldt i DN. Han uttalade sin avsky mot SD. Ändå kommer det valresultat vi får på söndag vara konsekvensen av den klasspolitik Reinfeldt förde. Reinfeldt hatade välfärdssamhället. ”Till grund för varje bostadskvarter, daghem, undervisningstimme i skolan eller idrottsanläggning ligger oftast socialdemokratiska idéer och beslut”, som han skrev i Det sovande folket (1993).

Resultatet av Reinfeldts politik

Reinfeldts livsverk handlade om att krossa detta samhälle. Han lyckades och som tre forskare nyligen visade är det framförallt de som drabbades av Reinfeldts politik som röstar på och är aktiva i SD.

SD är priset Reinfeldts nya brutala klassamhälle låter oss betala och de kommer hjälpa Ulf Kristersson till makten som tack. Krokodiltårarna betackar jag mig för.

Inga av de reformer som gjorde mitt liv till vad det är i dag lades fram eller drevs av borgarna.

Tittar jag på årets valrörelse finns det så oerhört mycket som borde ha gjorts annorlunda, men bara socialdemokratin kan bära en politik som fortsätter välfärdsbygget. Familjeveckan är ett bra första steg mot en sjätte semestervecka. Miljarder till välfärden gör verklig skillnad mot de massiva skattesänkningar borgarna föreslår. Idag är det någon annans morsa som behöver hjälp.

På söndag röstar jag för att avskaffa klassamhället.

Sen bygger vi något vackrare.

Daniel Suhonen

Länk till artikeln: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/WL50xL/pa-sondag-rostar-jag-for-att-avskaffa-klassamhallet


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy