Vägar till jämställda löner inom arbetarklassen

År 2017 var den genomsnittliga månadslönen i arbetaryrken 25 528 kronor för kvinnor och 28 147 kronor för män. Arbetarkvinnors månadslön är alltså i genomsnitt cirka 91 procent av arbetarmäns månadslön – en löneskillnad mellan könen på 9 procentenheter. Löneskillnaden mellan könen inom arbetarklassen förklaras av att kvinnor dominerar inom exempelvis barn- och äldreomsorg där löneläget är lägre än i till exempel byggsektorn och energisektorn där löneläget är högre och männen dominerar. Samtidigt har LO satt upp ett mål att senast 2028 halvera skillnaden i lön mellan könen. Hur ska det gå till? Måste dagens lönebildning anpassas för att nå jämställdhet?

I en ny rapport inom projektet ”Lönebildning för jämlikhet” redovisar rapportförfattaren Markus Kallifatides tre alternativa sätt att nå en halvering respektive utplåning av löneskillnaderna mellan kvinnor och män i LO-kollektivet.

Rapporten presenteras den 1 april 2019 med en debattartikel på DN Debatt.

Rapporten är den femte i projektet Lönebildning för jämlikhet – ett projekt av 6F – fackförbund i samverkan i samarbete med Katalys.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy