Återutgivning: Klasstrukturen i Sverige 1930–1980

Katalys och projektet Klass i Sverige återutger tillsammans med Arkiv förlag Göran Therborns klassiska arbete från 1981 Klasstrukturen i Sverige 1930–1980. Arbete, kapital, stat och patriarkat.

Ladda ner boken gratis som PDF här.
Köp boken tryckt via Arkiv förlag här.

Göran Therborn är professor emeritus i sociologi vid universitetet i Cambridge och författare till en lång rad internationellt uppmärksammade verk. Efter att i många år ha haft världen som arbetsfält har Therborn på senare år åter riktat blicken mot Sverige. I sin nya bok, Kapitalet, överheten och alla vi andra uppdaterar han den här studiens klassanalys. Se även rapporterna från Katalys klassprojekt som alla finns att ladda ner under publikationer.

I denna bok svarade Göran Therborn de samhällsvetare som på 1970-talet förutspådde klassamhällets upplösning och arbetarklassens försvinnande. Han visade hur människor utifrån sin samhälleliga ställning fortfarande kunde placeras i tydliga klasser. Med utgångspunkt i marxistisk samhällsteori gjorde han en omfattande bearbetning av ett stort statistiskt material som tidigare inte utnyttjats för liknande analyser.

Samtidigt som Therborns resultat avlivade myten om arbetarklassens försvinnande påvisade han de kraftiga förändringar som skett inom såväl arbetarklassen som mellanskikten och (små)borgerligheten. Han analyserade vidare vad som hänt med förhållandena mellan klasstruktur, familj och stat, och betonade kvinnornas speciella placering i klasstrukturen.

Den här boken är en open access-titel från Arkiv förlag. Det betyder att den, utöver den tryckta utgåvan som kan köpas via förlaget eller bokhandeln, också finns fritt tillgänglig som e-boksutgåva – gratis att läsa och ladda ner på Arkiv förlags hemsida.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy