Beskatta Kapitalet

Tillsammans med Jämlikhetsfonden ger Katalys ut rapporten ”Beskatta Kapitalet”, författad av Per Sundgren. Den undersöker väljarnas inställning till den kommande skattereformen och två sorters beskattning av kapital.

Sverige var i början av 1980-talet världens kanske mest ekonomiskt jämlika land. Med beundran talades det om den svenska modellen. Sedan dess har något hänt. Sverige ligger inte längre i topp när det gäller ekonomisk jämlikhet. Enligt OECD har klyftorna i Sverige de senaste decennierna vuxit snabbare än i de flesta andra industriländer. Trots att ledande politiker gärna och ofta talar om behovet av att öka jämlikheten har ojämlikheten ökat. Uppenbarligen finns en klyfta mellan retorik och praktik. Så vad tycker egentligen de svenska väljarna, ser de positivt på en skattereformer som skulle leda till ökad jämlikhet?

För att besvara denna fråga har vi låtit Novus genomföra en enkät ställd till ett representativt urval av svenska väljare. Enkäten innehöll tre frågor om väljarnas inställning till en omfördelande skattereform, en skatt på förmögenheter över 10 miljoner kronor och en progressiv fastighetsskatt.

Vår rapport visar att det finns ett stort stöd bland väljarna för en utjämnande skattereform. Inte minst bland sympatisörerna till V, S, MP, C och L är majoriteten mycket stor.

Rapporten lanserades genom en debattartikel på DN-debatt: https://www.dn.se/debatt/73-procent-vill-ha-skattereform-som-minskar-klyftorna/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy