Det gör skillnad vilka som styr

Rapporten Det spelar roll vem som styr – skriven av Rikard Allvin och Vilgot Österlund – bygger på siffor från SCB 2014-2022 och är en uppföljare efter åtta år med S-ledda regeringar till den rapport Katalys släppte efter åtta år med Fredrik Reinfeldt som statsminister: Mest åt de rika.

Då visade Katalys att högerregeringen gett 25 gånger mer till de rika. Nu visar fakta att när de forna allianspartierna i olika konstellationer varit med och påverkat enskilda statsbudgetar under de senaste åtta åren – antingen som förhandlingspart i Januariavtalet eller genom att rösta ner S-regeringens politik genom att slå sig samman med SD i budgetomröstningar och budgetförhandlingar – ökar ojämlikheten.

När den borgerliga ekonomiska politiken fått genomslag har sänkta skatter och höjda avdrag gett mest till de redan välbeställda. Budgetsamarbetena mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tveklöst gett bäst fördelningspolitiskt utfall under den granskade perioden. Under de fördelningspolitiskt ”bästa” rödgröna åren, 2016 och 2018, minskade den svenska ginikoefficienten.

Rapporten och dess slutsatser presenterades på DN-Debatt 28 augusti 2022 med rubriken ”Rödgrönt samarbete ger bättre fördelningspolitik”.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy