Investeringar är den bästa stimulansen

Coronakrisen drabbar världen och Sverige hårt. Förutom att människor rycks bort i förtid är de sociala konsekvenserna enorma. Sveriges redan höga ungdomsarbetslöshet är den värsta på drygt femton år. BNP-raset under andra kvartalet 2020 var det kraftigaste sedan BNP började mätas per kvartal 1980. 

Nu släpper Katalys Investeringar är den bästa stimulansen, en ny rapport där författaren Anton Svensson visar hur forskningen bekräftar att en offensiv investeringsspolitik är mest effektiv för att ta Sverige ur den ekonomiska krisen. En sådan politik ger till exempel fyra gånger fler nya jobb än motsvarande skattesänkningar.

Rapporten pekar på fyra förslag om var investeringar gör mest nytta:

1. Omfattande upprustning av landets infrastruktur. Den befintliga infrastrukturen behöver repareras och byggas ut. En sådan insats är också en möjlighet att tidigarelägga den nödvändiga gröna omställningen.

2. Höj ersättningen i a-kassan ytterligare. Arbetslöshetsersättning till låginkomsttagare istället för skattesänkningar för höginkomsttagare är inte bara mer jämlikt – det gynnar den ekonomiska tillväxten bättre eftersom höginkomsttagare är mer benägna att spara.

3. Ökade satsningar på den kommunala välfärden, framför allt äldrevården. Vården har gått på knäna länge på grund av besparingar. Covid-19 har förvärrat situationen. Här behövs ett omedelbart tillskott på 20 miljarder kronor. 

4. Bygg mer. Trots ett rekordhögt behov av bostäder avtar byggtakten. Pandemin förstärker denna utveckling. Regeringen måste sparka igång skapandet av hyresrätter med en rimlig hyra.

Rapporten lanserades med en artikel i Göteborgs-Posten 5/3 – LÄS DEN HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy