Katalys No. 35 Massivt stöd för jämlikhetspolitik

Sverige var i början på 1980-talet världens kanske mest ekonomiskt jämlika land. Sedan dess har emellertid något hänt. Sverige ligger inte längre i toppen och flera länder har passerat oss. Enligt OECD har klyftorna i Sverige de senaste decennierna vuxit snabbare än i de flesta andra industriländer.

Trots att ledande politiker gärna och ofta talar om behovet av att öka jämlikheten har ojämlikheten ökat. Uppenbarligen finns en klyfta mellan retorik och praktik. Så vad tycker egentligen de svenska väljarna? Är jämlika samhällen bättre eller sämre? Har regeringen ett ansvar för denna utveckling? Ska de som tjänar mer betala mer i skatt? Ska den som köpt en privat sjukförsäkring kunna få vård snabbare? Och vad är rimliga inkomstskillnader? Hur många gånger mer än en arbetare är det rimligt att en VD i ett stort företag tjänar?

För att få svar på dessa frågor har vi låtit Novus genomföra en enkät ställd till ett representativt urval av svenska väljare. Vår viktigaste slutsats är att det finns ett massivt stöd för en politik som minskar de sociala och ekonomiska klyftorna i det svenska samhället.

Rapporten ges ut av Jämlikhetsfonden och Katalys.
Rapportförfattare: Per Sundgren

Länk till debattartikel på DN-Debatt:
www.dn.se/debatt/stort-valjarstod-for-att-minska-ekonomiska-klyftor/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy