Klimatkeynesianism nu

Klimatfrågan har länge varit i desperat behov av en offensiv finanspolitik. Plötsligt är en sådan inom räckhåll. De stora stimulanspaket som ska möta de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin kommer att definiera politiken de kommande åren. Sverige har nu en verklig möjlighet att ta de rätta kliven mot fossilfrihet på ett socialt rättvist sätt.

Dessvärre verkar risken stor att potentialen går till spillo. Satsningarna på grön återhämtning i höstbudgeten – som innefattar 9,7 miljarder – är otillräckliga. Det är talande att Annie Lööf och Nyamko Sabuni förhandlat till sig skattesänkningar som är tre gånger så dyra.

Katalys rapport Klimatkeynesianism nu är en uppgörelse med den liberala gröna politik som hållit tillbaka omställningen. Författaren Kalle Sundin ritar upp en annan klimatpolitisk riktning – en som drivs av offentliga investeringar och har som mål att skapa jobb och höja livskvaliteten i hela landet. Sverige måste bort från den politik som alldeles för ensidigt gynnat den urbana medelklassen.

Förutom att föreslå en lång rad brådskande reformer argumenterar rapporten för tre grundläggande klimatpolitiska förändringar:

  • Klimatindividualismen måste brytas – omställningen måste bli en kollektiv angelägenhet
  • En expansiv finanspolitik måste bedrivas för att bekosta det som övergången till fossilfrihet kräver
  • Miljöprövningarna måste förbättras för att inte bromsa omställningen. 

Tiden är redo för en ambitiös klimatkeynesianism, den chansen får vi inte missa.

Rapporten lanserades med en debattartikel i Dagens Industri – LÄS DEN HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy