Knegarpension: Fyra förslag för ett nytt pensionssystem

I rapporten Knegarpension: fyra förslag för ett nytt pensionssystem presenterar Katalys och Byggnads fyra reformer för en mer jämlik pension.

Samtidigt som pensionsoron och vreden växer göms frågan från medborgarna i riksdagens pensionsgrupp. Det gör att pensionerna inte debatteras i samma utsträckning som andra politiska områden – så kan vi inte ha det.
I rapporten Knegarpension: fyra förslag för ett nytt pensionssystem förelår rapportförfattarna Lisa Gemmel, Balder Bergström och Vilgot Österlund en pensionsreform som kan ge löntagare en ålderdom att se fram emot. Syftet är att I) öka den allmänna pensionen för alla (men mest för dem som är låg- och medelinkomsttagare), II) öka respektavståndet mellan dem som har arbetat hela livet med låg lön och dem som har arbetat lite eller inte alls, samt III) möjliggöra en knegarpension för den som inte orka jobba till pensionsåldern på grund av utsliten kropp (en svensk variant av den danska omtalade ”Arne-pensionen” i Danmark).


Rapporten är en del av Byggnads och Katalys gemensamma pensionsprojekt ”En pension att leva på”, den lanserades med en artikel på DN-Debatt 28/4-2021 LÄS DEN HÄR. 
Den första delen i projekten – en undersökning om svenskarnas oro inför pensionen – finns att hitta HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy