Tre sätt att finansiera välfärden

På tröskeln till 2020-talet står Sveriges kommuner och regioner inför ett allvarligt ekonomiskt läge. Omfattande nedskärningar riskerar att drabba skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Den demografiska utmaningen slår nu till med kraft samtidigt som Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Kommuner och regioner har det redan tufft ekonomiskt och gapet mellan kostnader och intäkter växer dramatiskt de kommande åren. De som värnar den svenska generella välfärdsmodellen måste ta debatten om välfärdens finansiering på allvar.

I Katalys rapport Tre sätt att finansiera välfärden visar vi att det finns mycket goda förutsättningar för att säkra välfärdens framtida finansiering. Vi lyfter tre konkreta förslag på hur välfärden kan finansieras gemensamt:

  • Det finns utrymme att höja skattekvoten 
  • Slopa överskottsmålet och inför ett balansmål
  • Stabilisera statsskulden vid skuldankaret

På ett enkelt, kort och pedagogiskt sätt visar rapportförfattarna Enna Gerin och Balder Bergström att det inte råder någon brist på pengar för den som vill förstärka och utveckla den svenska välfärdsmodellen. Alternativet till de lösningar som föreslås här är att ge upp möjligheten till en sammanhållen välfärd där arbetarklass och medelklass ingår i samma solidariska system. Det skulle innebära ett förödande systemskifte. Rapporten visar att välfärdskrisen inte är nödvändig. Den är ett politiskt val.

Rapporten lanserades med en debattartikel på Dagens Nyheter 23/11, 2019: https://www.dn.se/debatt/vi-har-rad-att-bevara-den-svenska-valfardsmodellen/


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy